КЕВР: До края на годината да се фиксира със закон срок за пълна либерализация


КЕВР: До края на годината да се фиксира със закон срок за пълна либерализация
Снимка: БГНЕС

2819

До края на годината да се фиксира със закон срок за пълна либерализация на енергийния пазар. За това настоя председателят на КЕВР Иван Иванов по време на кръгла маса, посветена на прогнозите за цените на тока в следващия ценови период.

Според бизнеса в сектора, определената от КЕВР прогнозна базова цена за новия регулаторен период от 1 юли 2019 до 30 юни 2020 г. от 89 лв. на МВЧ не е достатъчно висока, но никога досега не е правен такъв скок в цената на енергийната компонента по отношение на крайната цена на енергийната услуга, отбеляза председателят на регулатора. Иванов обаче припомни, че за текущия период, който ще завърши след 20 дни КЕВР определи прогнозната базова цена от 70 лв. "Повишението на 89 лв., освен че е рязко увеличение с 27%, то трябва ясно да покаже, че предстои преминаване към пълна либерализация на сектора", категоричен е Иванов. Стъпката, която прави комисията, трябва да се оцени като навременна, необходима и като наистина много сериозна, защото предпазва потребителите от голям скок на цената на регулирания пазар - примерно ако се остави сегашната цена от 70 лв. и изведнъж надхвърли 100 лева, убеден е Иванов.

За добавката "задължения за обществото" той поясни, че заради зелената енергия е настъпила инверсия в това, което българският бизнес би трябвало да плати, респективно да получи.

"В предишното ни ценово решение зелената енергия в добавката от около 37 лв на МВЧ зелената енергия беше малко над 22 лева, респективно 85%, колкото получава енергоемката индустрия - тя получаваше възстановяване на 18 лева и може би малко над 18 лева в тази добавка. В новото ценово решение поради натрупания резерв във Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) и в съответствие с целта на ФСЕС, а именно да се компенсира преференциалната цена, в случая премиите, давани за зелена енергия, естествено, че регулаторът използва този механизъм, в резултат на което в новата добавка "Задължения към обществото", която е 20.49 лева, зелената енергия е малко под 5 лева – 4 лева и нещо. Естествено, че бизнесът от тези 18 лева, които получаваше, ще получи от порядъка на 2.50 – 3 лева, което при тях е определена инверсия", посочи Иванов. "Те от това очевидно са недоволни“, предположи той и подчерта, че това е в резултат на обективно сложилата се ситуация, а не са действия с цел да се намали възможността на бизнеса да си възстановява суми от добавката.

Това е просто влияние на зелената енергия в добавката, категоричен е председателят на регулатора. "Тъй като зелената компонента сериозно намаля, както и високоефективното производство, където също има компенсации по европейските правила, остана с много голяма тежест в добавката сумата, която се дължи на двете американски въглищни централи и на която по принцип нямаме никакъв механизъм да влияем", поясни още той. Според изчисленията му тези централи са станали приоритетни – общо двете централи във въпроснитее 20 лева и 49 стотинки имат дял от порядъка на 15 лева.

Цена "Достъп"

Въвеждането на цена "достъп до производителите" е за всички производители. Такава цена имаше досега за производителите на възобновяема енергия и тя беше 3.02 лв., припомни председателят на КЕВР и обясни новата ситуация: "Наложи се да се изпълни в пълен размера дадената в Закона възможност и се въведе за всички производители цена "Достъп" и има един момент, който е дискутируем – това е, че беше въведена за всички производители в размер на 2.10 лв, а за възобновяемата енергия се оказа 5.12 лв като сума от досега плащаните 3.02 лв плюс 2.10 лв. Към момента е така, но в бъдеще ще видим как ще постъпим".

Иванов поясни, че се наложило КЕВР да реализира Закона в пълна степен в тази му част , за да премахне всички пречки пред създаването на регионален пазар на електроенергия – възможност да се изнася електроенергия от страната в съответаствие с европейските правила, без да се заплаща достъп пренос за изнасяната от страната електроенергия. „Това означава намаляване на приходите на ЕСО с 80 млн. лв. Част от това намаление на приходите беше попълнено чрез едно увеличение на мрежвите услуги на ЕСО, но друга съществена част беше чрез въвеждането на цената „Достъп“ за всички производители на елекатрическа енергия, така както са 5-те % за всички производители на електроенергия“, поясни председателят на регулатора.

Дали преценките на КЕВР са точни?

Оказа се, че поискани количества от крайните снабдители са с 2.2 тераватчаса по-големи, но КЕВР излезли с решение преди една година, такава била заявката на НЕК... Впоследствие, през месеците декември и януари, когато част от излезлите на свободния пазар бизнеси - различни по вид, уплашени от рязкото повишаване на цената на свободния пазар, в пазара „Ден напред“ на 2 - 3 декември или началото на януари, по спомените на Иванов, се стига до цена 207 лв. на МВЧ и връщане към регулирания пазар. „Това никой не можеше през юни миналата година да предвиди този феномен. Но това се случи, така че от там се натрупват тези 2.2 тераватчаса, които се оказват в повече и които създават проблем за обществения доставчик“, коментира Иванов.

Ограничаването на цените

Всеки производител на електрическа енергия и всяко електроразпределително дружество като търговски дружества да държат да имат колкото може по-голяма цена на различните сегменти, но в същото време, наистина регулаторът трябва да защити обществения интерес, отбеляза Иванов. „Ще започна да представям данни за това удовлетворяването на едни или други искания да какво изменение на цената на крайните потребители ще доведе в една страна, изключително силно чувствителна към цените на електроенергията“, закани се той.

Решението

Единственото трайно решение, което наистина трябва да се реализира и ще се реализира е да се фиксира крайна дата за пълна либерализация на пазара, категоричен е регулаторът. "Дали ще бъде 1 януари 2022 г. или година по-късно фиксирането не трябва да се заявява, че КЕВР ще го направи, защото наличието, респ. прекратяването на регулирания пазар е важен елемент от енергийната политика на страната,а  енергийната политика на страната не се провежда от КЕВР“, отбеляза Иванов. „Законът трябва да го постанови така, както в 2013 г. постанови за потребителите на енергия високо и средно напрежение задължително да излезнат на свободния пазар; както се направи миналата година за от 4 мегавата нагоре, тази година – от 1 мегават нагоре. По същия начин трябва да се фиксира срок и график за премахването на регулирания пазар", категоричен е председателят на КЕВР.

Тогава КЕВР по отношение на цените ще остане да определя тези на мрежовите услуги и на енергийно уязвимите потребители. В разговорите със социалното министерство за това, че трябва да се премине към по-високо ниво на социално подпомагане, за да се стигне по-плавно до по-пълно подпомагане на енергийно уязвими потребители беше постигнато тази година с увеличаване на енергийните помощи с 22% и повишаване с около 25% на броя на подпомаганите домакинства като станаха вече 265 000, съобщи още Иванов. "Това е една стъпка в същата посока, към която и ние с повишаването на енергийната компонента на цената на електроенергията на 89 лева правим за постепенно приближаване към реализация на премахването на регулирания пазар", коментира председателят на КЕВР. Той отбеляза, че това няма да стане с еднократен акт, трябва да стане последователно.

"Но стъпките, които ще да бъдат предприети трябва да бъдат записани в закона, при това ако искаме от 1 юли следващата година това да започне да се случва, трябва промените в закона да завършат в тази насока до края на текущата 2019 г., за да има поне 6 месечен период, в който и потребителите вече да знаят, че 1% от цената, която ще плащат ще бъде всъщност микс от цената на свободния пазар, а останалото ще остане регулираната цена", категоричен е Иван Иванов и поясни, че процентът на регулираната цена ще намалее в съответствие със заложения срок за крайно прекратяване на регулирания пазар.

В сметките за ток част от енергията ще бъде енергия, предоставяна по регулирани цени, а друга част – от свободния пазар и това ще направи т.нар. енергиен микс, съобщи още Иванов. "Постепенно, в рамките на определен брой години, по което ще трябва да се произнесе Народното събрание, този микс ще повишава ролята на свободния пазар, процентът на енергията, докато се стигне до пълна либерализация, т.е. всички потребители - и битови, и небитови се окажат на свободния пазар", добави той.

Дали това няма да доведе до по-висока цена – според Иван Иванов за момента не може да се каже, защото, както изтъкна: "Има случаи, когато цената на свободния пазар беше значително по-ниска от тази на регулирания и имаше упреци към КЕВР, че регулираната цена е по-висока от пазарната".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички