КЕВР има правомощия да спре сделката с ЧЕЗ, заяви експерт


КЕВР има правомощия да спре сделката с ЧЕЗ, заяви експерт
Снимка: БГНЕС

5356

"КЕВР има правомощия да откаже прехвърлянето на активи и акции при положение, че е заплашена енергийната сигурност на страната и региона. Ако откажат прехвърлянето на лиценза сделката ще бъде неефективна, т.е. ще трябва да се проведе нов търг." Това заяви председателят на българския енергиен форум Иван Хиновски в коментар за сделката с ЧЕЗ.

Експертът уточни пред bTV, че съгласно чл. 21 от Закона за енергетиката КЕВР може да откаже придобиване на активи, при положение че дружеството не покаже капацитет да управлява сигурността на доставките, което би застрашило националната сигурност.

По думите му е любопитно как самата процедура е била проведена: "Но изрично искам да кажа всичко това зависи от чешкото законодателство, тъй като всичко е по него и жалбите ще бъдат към него. От гледна точка на нашето законодателство няма проблем – на пръв поглед. Това е една сделка между две независими търговски дружества, спазващи европейското законодателство. Въпросът е на какво основание."

Според Хиновски въпросът не е само за парите: "Това дружество трябва да покаже капацитет да управлява, инвестира и развива мрежата- това е най-важното, защото тази сделка има отношение към националната сигурност на България. Това е 40% от потреблението на България включително и на София. Захранването с ел. енергия не бива да бъде подценявано."

"Да не смесваме финансовата страна с инженерната сигурност", призова още той. "Много български бизнесмени могат да платят тези пари, защо избраха Гинка. Но това не е въпрос към анализаторите, а на ДАНС....", каза още експертът.

Според него интригата е изцяло на чешка територия и е странно защо "Енерго-про" е елиминирана. Припомняме, че собственикът на "Енерго-про" Яромир Тесарж вече публично се оплака от непрозрачност.

Хиновски припомни, че има арбитражно дело между ЧЕЗ и българската държава за стотици милиони в Световната банка за щети, получени в резултат на неизпълнение на договори от страна на на българската държава. Най-общо казано делото е за липса на защита от страна на България на среда за развиване на вложени инвестиции. Според експерти е много вероятно делото да бъде спечелено от ЧЕЗ и наследникът на ЧЕЗ да получи тези пари.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички