КЕВР казва за цената на тока на 31 юли


КЕВР казва за цената на тока на 31 юли
Снимка: БГНЕС

2001

КЕВР ще изнесе информация за цените на електроенергията на 31 юли. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов след заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, предаде "Фокус".

Той посочи, че е необходимо промените в Закона за енергетиката да минат през пленарната зала днес на второ четене.

"Ако законът бъде подписан в рамките на утрешният ден, в петък той ще излезе в държавен вестник. От този момент имаме пълното правно основание да отразим промените, които настъпват в параметрите на ценообразуващите елементи и да се произнесем с решение в края на месеца", заяви Иванов.

Той подчерта, че комисията няма да създава нов ценови модел.

"Ценовият модел, който почива върху ясни принципи на равнопоставеност и споделена отговорност, ще се запази. Единствено някои параметри ще бъдат променени. Кои точно и в каква степен, зависи от промените в Закона а енергетиката, които днес ще минат през Народното събрание", отбеляза Иванов.

По думите му корекциите в цената на електроенергията, които ще бъдат направени, ще бъдат в посока намаляване по отношение на проекта за решение, който трябваше да влезе в сила от 1 юли. В никакъв случай няма да се стига до обратната тенденция на повишаване на цените.

На въпрос дали КЕВР е склонна да намали таксата "Задължение към обществото” до първоначалния й вид той коментира: "Това е невъзможно. Някой трябва да плати едно такова действие. Тя може би ще бъде намалена в някаква степен спрямо нивата, които бяха определени при параметрите и законовата рамка, която съществуваше до края на месец юни".

Иванов подчерта, че в никакъв случай не можем да се върнем към предишните нива на таксата, защото това означава НЕК или българските потребители да понесат непосилна тежест. "В продължение на близо 2 години бизнесът плащаше близо два пъти и половина по-ниска такса "Задължение към обществото" от потребителите, които бяха на регулиран пазар. Ние възстановяваме една справедливост, а не ощетяваме бизнеса. Искам изрично да подчертая това. Няма никакво действие, насочено срещу бизнеса или който и да е от другите участници в цялостния енергиен пазар", каза още председателят на КЕВР.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички