КЕВР няма да определя преференциални цени за производители с приходи над 35%


КЕВР няма да определя преференциални цени за производители с приходи над 35%
Снимка: БГНЕС

2826

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да регулира цените за продажба на топлинна енергия и няма да определя преференциални цени за производители, които имат приходи за някоя от предходните три календарни години над 5 млн. лв. и приходите им от продажба на електроенергия от комбинирано високоефективно производство на топлинна и ел. енергия са над 35% от общите им годишни приходи. Това се реши с промени на второ четене в Закона за енергетиката, който беше приет на първо гласуване на 26 май тази година, предаде Actualno.com.

Законът няма да важи за производители, които осъществяват пренос и снабдяване с топлинна енергия на битови клиенти или използват произведената топлинна енергия за производство на растителна земеделска продукция.

От 124 гласували народни представители 112 подкрепиха законопроекта, четирима бяха против, а 8 се въздържаха.

Общите приходи от продажба на електроенергия на преференциални цени не би трябвало да бъдат по-високи от 35% сме казали в нашия законопроект. Не би трябвало продажбата на ток да бъде основната дейност, а да бъде малка част от общите приходи, обясни предложенията в законопроекта депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров, който е един от вносителите заедно с Делян Добрев и Валентин Николов от ГЕРБ. Димитров обясни, че това е рестриктивно условие, което да намали загубите в сектора на енергетиката.

От своя страна Николов заяви, че промените в закона са временни и след няколко месеца ще се предложат нови текстове. Изказването му отговори на критиката на депутата от ДПС Рамадан Аталай, според който предложението за продажбите на топлинна енергия се нуждае от по-голяма прецизност.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички