КЕВР получи правомощия да спре сделката с ЧЕЗ


КЕВР получи правомощия да спре сделката с ЧЕЗ
Снимка: Actualno.com

4778

Депутатите за пореден път промениха мнението си за Закона за енергетиката и окончателно дадоха право на Комисията за енергийно и водно регулиране да разрешава сделки с като тази между ЧЕЗ и фирмата на Гинка Върбакова "Инерком".

Буквално до преди часове ГЕРБ бяха твърдо "против" въвеждането на подобно правомощие, обяснявайки, че така държавата може да попадне в неприятна ситуация и срещу нея да бъдат заведени нови арбитражни дела. Сега обаче Делян Добрев обяви, че е взето политическо решение за подкрепа на тази идея, лансирана от "Обединените патриоти". Против гласуваха единствено от ДПС.

"Посланието, които изпратихте към инвеститорите, е, че без разрешение от държавата никой няма да може да прави бизнес в енергетиката или да излезе от този сектор. И по времето на Тодор Живков нямаше такава репресия", коментира веднага след вота Рамадан Аталай от ДПС.

Припомняме, че в началото на април без реално противопоставяне премина гласуването на първо четене, но вчера (24 април) депутатите от енергийната комисия в парламента отхвърлиха предложенията на "Обединени патриоти".

С гласуваните на второ четене текстове се постановява КЕВР изрично да е органа, който да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ.

Също така се дава се възможност регулаторът да отнеме лиценза на компания, която наруши тази разпоредба.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички