КЕВР предлага поевтиняване на тока за бизнеса от 1 ноември


КЕВР предлага поевтиняване на тока за бизнеса от 1 ноември
Снимка: Getty Images/Guliver

3579

От 1 ноември токът за бизнеса да поевтинеее, а при този за битовния потребител да няма промяна на цената. Това предлага Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи днес нейният председател Иван Иванов.

Основата на предложението е поевтиняването на природния газ. По закон КЕВР има право да преразглежда цената на тока в съответния тримесечен срок, ако има над 10% "подобрение" на ресурса за производство. В този ресурс, освен природния газ, влизат и въглищата.

По думите на Иванов не е необходимо цената на тока за бита да се променя, защото към момента това би могло да бъде с незначителния един процент.

Токът за малките предприятия, които купуват от регулирания пазар, ще е по-евтин с 2%. За големите и средните фирми електроенергията също ще е на по-ниски цени, тъй като при тях се намалява с един лев за мегаватчас таксата "Задължение към обществото".

Очаква се добавката „Задължение към обществото” от 37, 90 лв. да стане 36,83 лв.

Предстои обаче КЕВР окончателно да гласува и приеме това предложение на закрито заседание на 30 октомври, за да може да влезе в сила от 1 ноември. Според председателя на регулатора Иван Иванов намалението на добавката ще се почувства директно от бизнеса, съобщава БГНЕС.

За това дали цената на тока ще бъде намалена от 1 януари, той коментира, че това ще стане ясно на 10 декември, когато „Булгаргаз” трябва да даде предложението си за цени от 1 януари, с което КЕВР ще се съобрази.

Преди това по време на обществено обсъждане на проекта за изменение и допълнение на правила за търговия с електрическа енергия, Иванов коментира, че добрите правила за търговия с електрическа енергия могат да дадат силен тласък на либерализацията на енергийния пазар. Промените бяха необходими, за да тръгне енергийната борса – важен елемент от либерализацията на енергийния пазар у нас. Иванов заяви, че всички ЕРП-та са поздравили КЕВР за, това че прави сериозна крачка напред към либерализацията.

Той обясни още, че според правилата за търговия с електрическа енергия, които комисията предстои да приеме е възможно и битовите потребители от 1 януари да могат да излязат на свободния пазар.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички