КЕВР ще реши за цената на тока на 30 септември


КЕВР ще реши за цената на тока на 30 септември
Снимка: БГНЕС

1800

КЕВР ще се произнесе окончателно за цената на природния газ за четвъртото тримесечие на закрито заседание на 30 септември. Това каза председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов, предаде "Фокус".

Иванов коментира, че в доклада са отбелязани факторите, които определят ценообразуването на природния газ и, че заявителят - Булгаргаз изцяло се е съобразил с тях. Той каза още, че под внимание е взета и цената на алтернативните горива.

„При мазута има намаление с 13%, за газьола – намалението също е с 13%“, каза Иванов. Той коментира още, че е взета под внимание и прогнозата за калоричност на природния газ. „Булгаргаз предлага калоричност на стойност 8300 килокалории на нормален куб. метър и валутния курс на лева“, допълни Иванов.

Председателят на КЕВР посочи, че работната група е предложила на комисията промяна цената на природния газ с 14,4% за четвъртото тримесечие.

Над 20 милиона лева ще бъде икономията на НЕК за изкупуване на високоефективна енергия от конгрегациите, стана ясно още от изказването му. Във връзка с промяната на цената на електрическата и топлинната енергия на дружествата от сектор „Топлоенергетика” Иванов посочи, че ценовото решение е взето на базата на високоефективната енергия като съвкупността от 9,5% намаление на цената на природния газ предложено от КЕВР заедно с намаление от 5 лева на добавката за високо ефективна енергия заедно дават същите проценти заявени от Булгаргаз-14% намаление.

По повод цената за топлинната енергия той коментира, че по-голямото намаление се поставя като буфер, който е необходим, защото навлизаме в отоплителен период. „Това може да не се случи, но ние от КЕВР сме длъжни да се предпазим от подобен риск. Виждате, колко е непредвидима ситуацията в Близкия Изток и това преди е водило до повишаването цената на природния газ“, каза той. „Няма да се допусне повишаване на цената на топлинната енергия за бита произведени от топлофикационните централи“, заяви председателят на КЕВР.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички