Китайци ще финансират VII блок на АЕЦ "Козлодуй", ако в него няма държавно участие


Китайци ще финансират VII блок на АЕЦ "Козлодуй", ако в него няма държавно участие
Снимка:

4162

Изрично условие при преговорите с китайския инвеститор за дострояване на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" е то да се реализира без държавна гаранция. Това каза пред журналисти вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с етапа на преговорите с китайския инвеститор, който иска да дострои седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Колко са сериозни нещата - имаме много ясен индикатор. Само три седмици след визитата в Китай, имаме посещение по наша покана. Разбира се и допълнителни разговори, преговори за това какъв би бил икономическият модел на сътрудничество, плюс посещение на ядрената централа в Козлодуй, за да се запознаят със ситуацията на място, не толкова с действащите мощности, колкото с подходящи площадки за изграждане на нова ядрена мощност", обясни Дончев, цитиран от "Фокус".

По думите му определеният срок е три или най-много четири месеца, като се създава смесена работна група, която трябва да изчисти най-вече икономическия модел, по който би могла да се случи тази инвестиция. "След три, най-много четири месеца искам да имам ясен сценарий, може и два, за да имаме възможност да избираме", допълни Томислав Дончев.

На въпрос на каква стойност е инвестицията, вицепремиерът коментира: "Рано е да се говори за средства, доколкото не е уточнен основният въпрос - дяловото участие на китайския инвеститор. Това е едно от нещата, които трябва да се случат като резултат от преговорите. Обсъждат се всякакви варианти, ще видим кой от сценариите е най-приемлив и за нас, и за инвеститорите".

"Всички предишни проекти са базирани на малко или много държавно финансиране – дали директно от държавата, или от държавна компания. Тук моделът е по-различен, защото говорим за стратегическо участие на инвеститор, който да финансира голяма част от проекта с негови средства, без държавна гаранция”, коментира Дончев. Вицепремиерът не коментира името на компанията, а заяви, че става дума за голяма китайска компания с огромен опит в енергетиката, включително и в ядрената с няколко десетки милиарда годишен оборот. По думите му, в момента обсъждат ролята им на инвеститор.

Във връзка с това дали има икономически условия, които ще поставят и няма да отстъпят в този процес на преговори, Томислав Дончев уточни: "Първото изрично условие е, един подобен проект би следвало да се реализира без държавна гаранция". „Не изключваме варианта държавата да има дяловото участие, по-скоро миноритарно, но все пак отбележете факта, че той се реализира на площадка, която е държавна собственост. Имаме основания да претендираме за дял в този проект, но разпределението на съучастието, дялово участие в инвестицията е много рано още да се коментира. Това е резултат, който трябва да получим от работата на работната група само след няколко месеца и да знаем има ли реалистичен сценарий да продължим, или търсим друг”, допълни той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички