Кой вид отопление е най-изгоден?


Кой вид отопление е най-изгоден?
Снимка: БГНЕС

7537

Как е най-изгодно да се топлим през зимата? Крайната цена не зависи само от метода на отопление, но и от типа на жилището, допълнителните инвестиции като саниране на блока, както и първоначалната инвестиция. Най-общо отоплението на твърдо горива е най-евтино, а на ток - най-скъпо.

Пред bTV енергийният експерт Еленко Божков посочи, че за 100 квадрата апартамент в саниран панелен блок с нова дограма, средно месечно отоплението на парно излиза около 150 лв., като в това не влизат допълнителни около 17 лв. за сградна инсталация.

Отоплението на ток е най-скъпо. Около 350 лв. на месец за същия тип апартамент. Божков уточни, че ако се използват климатици това би понижило сметката двойно.

Топлото на природен газ излиза около 146 лв. на месец. Тук обаче инвестицията е сериозна - над 4000 лв. първоначално за изграждане на инсталацията.

Най-евтиното отопление е това на твърдо гориво – малко над 100 лв. То обаче има редица недостатъци, което го прави трудно приложимо в градска среда. „В градските апартаменти няма комини или са запушени. При дървесните палети се доближаваме до централизираното отопление”, посочи експертът.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички