Конструкции на АЕЦ "Белене" били осеяни с пукнатини, разкри директор на площадката


Конструкции на АЕЦ "Белене" били осеяни с пукнатини, разкри директор на площадката
Снимка: БГНЕС

4162

Конструкциите на Първи блок на все още неосъществената като строеж АЕЦ „Белене“ са имали пукнатини и върху тях е нямало възможност да се строи от гледна точка сигурност. Това твърди инж. Илчо Костов, дългогодишен директор на площадката в Белене, който е направил специално обследване и споделя информацията с разследващия сайт "Биволъ". Нещо повече – Костов заявява, че експертиза за състоянието на констркуциите на Първи блок е представена на Теменужка Петкова, министър на енергетиката във второто правителство на Бойко Борисов още през 2014 година. Въпреки това експертизата не е ползвана в арбитражното дело за проекта „Белене“, по което България плаща 620 млн. евро обезщетение на „Атомстройекспорт“.

Пукнатините са открити още през 2005 година, като инж Костов докладва за тях на научна конференция на Булатом. След това Костов провежда задълбочено обследване, което показва, че пукнатините са масови, по цялата дебелина и дълбочина на реакторното отделение и се дължат на технологията за армиране на бетона, прилагана от „Атомстройекспорт“ в края на 80-те години на XX век, когато е започнат строежа.

Руската компания печели търг за доизграждане на „Белене“, като намерението е било да се строи върху конструкциите с пукнатини. Заради това цената е по-ниска – 3,997 млрд. евро. Към споразумението за строеж е подписано Допълнение 3. Точно заради това допълнение сега подсъдими са двама бивши директори на НЕК – Мардик Папазян и Любомир Велков. Анексът е за доставката на оборудването за "Белене", но и за разрушаване на конструкциите с пукнатини, с което всъщност се нарушава едно от условията, позволили на руснаците да спечелят търга с най-ниска цена за "Белене" - че ще доизграждат, а не че ще започват на практика изцяло нов строеж.

С обследването, доказващо негодността на Първи блок са запознати три правителства, твърди инж. Илчо Костов. Конфиденциални доклади са получили Станишев, Борисов и Орешарски. Реакция няма, ако изключим разрушаването на старите конструкции, започнало при правителството на Тройната коалиция и довършено при първото правителство Борисов. Така физическите доказателства са заличени, но остава експертизата, придружена с подробен видеоматериал.

Междувременно от "Росатом" съобщиха, че е започнало товаренето на основната част на оборудването за АЕЦ „Белене“, изработено в рамките на договора с "Атомстройекспорт". 

От 20 януари 2017 г. от цеховете на Ижорските заводи в морското пристанище на Санкт Петербург за по-нататъшно транспортиране към България се извършва товарене на оборудването, включващо един корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора. Още един корпус на реактор, както и два комплекта тръбни възли на главния циркулационен тръбопровод и две приспособления за центровка ще бъдат предадени на България в отделна партида.

Изработени са общо два комплекта реакторно оборудване за "Белене", в това число два корпуса на ядрени реактори, вътрекорпусни устройства, връхни блокове, компенсатори на налягането, хидроакумулатори на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, хидроакумулатори на системата за пасивно заливане на активната зова, възли за главния циркулационен тръбопровод и друго оборудване за първи контур на АЕЦ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички