Критериите за енергийни помощи стават ясни през април


Критериите за енергийни помощи стават ясни през април
Снимка: Getty Images/Guliver

3858

Критериите, по които ще се определя кои българи имат нужда от енергийни помощи, ще станат ясни в началото на април. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя съобщи предстои среща с представители на главната дирекция "Енергетика" на Еврокомисията, на която да се изясни въпросът.

"Работим с колегите от Министерството на труда и социалната политика. Имаме все още неща, които трябва да бъдат изяснени. Но, тук основната и водеща роля е тяхната, тъй като те познават из основи цялата социална система, Закона за социалното подпомагане, имат вече утвърдена практика с помощите за отопление. Една част, може би, от критериите ще бъдат пренесени по отношение на уязвимите потребители от гледна точка на либерализацията на цената на енергията", каза Петкова, цитирана от БНР.

По думите ѝ до десетина дни се очаква Българският енергиен холдинг да приключи разговорите с консорциума от банки, които да отпуснат кредит до 650 милиона евро. С парите Националната електрическа компания ще погаси дълговете си от над 1 милиард лева към двете американски централи от комплекса "Марица изток". Срокът, в който да стане разплащането, отново е бил удължен заради преговорите с банките.

"В момента се водят преговорите с консорциума, който е определен за изпълнител, така да се каже, на исканото от БЕХ финансиране. Така че надявам се, преговорите да приключат, може би, до десетина дни, трябва да имаме вече информация и да се върви към сключване на договор. В момента се договарят клаузите от договора. Това се договаря. Ако можем да постигнем подобрение на офертата, която е дала банката, ще го направим. Полагаме всички усилия да можем да постигнем определено подобрение, но смятам, че параметрите, които са дадени, са съвсем в рамките на нормалното и мисля, че ще бъде успешна цялата процедура", допълни Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички