КЗК: Имаше твърдение за картел, но адвокатите на бензиностанциите ни разубедиха (ВИДЕО)


КЗК: Имаше твърдение за картел, но адвокатите на бензиностанциите ни разубедиха (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

4123

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не е успяла да докаже наличие на картел на пазара на горива, въпреки че данни за такова твърдение е имало. Това стана ясно на нарочна пресконференция на комисията.

По-рано тази седмица комисията постанови, че картел на пазара на горива няма, но пък излезе с четири препоръки към разследваните шест вериги бензиностанции - „Лукойл България” ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД, да не си говорят на тема „търговска информация”. Препоръките са направени на база предложения на веригите.

По думите на председателя на КЗК Юлия Ненкова е имало данни за картел, но адвокатите на бензиностанциите са повлияли на решението на комисията т.е. разубедили са я, че наистина има картел.

"Твърдението за картел, което КЗК предяви през октомври миналата година, не се доказа. Анализът обаче показа, че не става въпрос за картел, а за обмен на информация. Тя е чисто публична, макар и търговска", допълни тя.

Ненкова припомни, че през октомври месец КЗК направи твърдения за нарушения на 6 от дружествата, които извършват продажба на дребно на бензин и дизел." ЮБеше извършена задълбочена и сериозна работа по отношение на анализите. КЗК стигна до определени заключения. Бяха представени доказателства, които КЗК разгледа“, коментира Ненкова. По думите ѝ заинтересованите страни са си обменяли информация по отношение на цените. „Вследствие на което, по-малките субекти следват цените на лидера на пазара“, каза още тя, защото пазарът бил олигополен т.е. няма как участниците на него да не се съобразят с действията на една от компаниите.

На днешната пресконференция стана ясно още, че доказателствата на КЗК са били "несолидни". "Става въпрос за олигополен пазар и уеднаквяване на цените, защото в условията на олигополния пазар нямат свобода да определят различни цени от тези на пазара", допълниха от КЗК.

Днес, 31 март, бяха потвърдени и мерките, които комисията ще вземе, за да предотврати картел. Това са забрана за всякакъв контакт между собственици и работещи в бензиностанциите, както и забрана за предоставяне на търговска информация.

КЗК обаче не успя да обясни как ще следи за спазването на тези мерки. "Ще контролираме и ще следим дали участниците на пазара спазват тези мерки. Ще очакваме и доклади как бензиностанциите ще въведат мерките, като ние ще имаме възможност да проверяваме да спазени", уточниха от комисията на въпрос на Actualno.com. В случай на констатирано нарушение КЗК ще се самосезира и ще постанови имуществена санкция.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички