КЗК разглежда по същество продажбата на ЧЕЗ


КЗК разглежда по същество продажбата на ЧЕЗ
Снимка:

2178

След дълга обмяна на документи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва да разглежда по същество искането на пазарджишката "Инерком" за покупка на българските поделения на ЧЕЗ.

Уведомлението за предстоящата концентрация беше подадено през март, но производството беше открито едва вчера. По закон ведомството има около месец, за да се произнесе, но този срок може да бъде удължаван. Становище по казуса ще трябва да дадат както енергийният регулатор, така и ресорното министерство на енергетиката, пише в. "Сега".

Наскоро от ведомството на Юлия Ненкова съобщиха за изданието, че не могат да се ангажират с конкретен срок за решение по казуса. Тогава обяснението беше, че все още не е започнало производство. Допреди две седмици КЗК разглеждаха уведомлението на "Инерком", което е в процес на предварителен контрол.

"Обществената значимост на електроенергийния сектор изисква отговорно отношение, поради което КЗК ще призове обществеността за активно съдействие при предоставянето на всякаква информация и данни във връзка с планираното придобиване", пише още в отговора на КЗК, подписан лично от нейния председател.

От КЗК се очаква да направят анализ за това как сделката ще се отрази на пазара и дали има проблем с това. От антимонополния орган все пак се застраховаха и заявиха, че нямат правомощия да проучват произхода на парите по сделката. С поправки в Закона за енергетиката подобна възможност получи енергийният регулатор. Засега обаче все още не се знае точно как ще става това.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички