КЗК с ново производство по сделката за българското подразделение на ЧЕЗ


КЗК с ново производство по сделката за българското подразделение на ЧЕЗ
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

2307

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стартира ново производство за търсене на концентрация между предприятия по сделката между "Инерком България" на Гинка Върбакова и ЧЕЗ - за българския бизнес на чешката компания. Второто производство е факт след решение на Върховния административен съд (ВАС).

Макар че КЗК обжалва решението, по закон трябваше да пусне производство. На първа инстанция, ВАС счита, че председателят на КЗК Юлия Ненкова не е спазила закона, тъй като трябвало да поиска отстраняване на нередности в искането на "Инерком" срещу решението на КЗК да блокира сделката и чак ако не е имало отстраняване, да има отказ да се образува производство. А КЗК отказва да образува производство, защото "Инерком" вече има жалба в съда против решението на Комисията да спре сделката заради очертаващ се бъдещ монопол на пазара на фотоволтаична енергия (според КЗК) и счита, че това означава, че не може да има ново производство, щом съдът по същество трябва да се произнесе по същия въпрос по вече подадена друга жалба.

Припомняме, че КЗК спря сделката между "Инерком" и ЧЕЗ, защото щяло да има монопол във фотоволтаичния сектор. Само че според цитирани от самата КЗК данни "Инерком" и ЧЕЗ събират обща общност от 26 мегавата при пазар от 1043 мегава. Въпреки това "Инерком" продаде фотоволтаиците си.

В началото на този месец от "Инерком" съобщиха, че работят по финализиране на сделката с ЧЕЗ, имат валиден договор и международна банкова подкрепа. Съобщението беше по повод изтеклия срок за плащане в края на ноември. От централата на ЧЕЗ в Прага също потвърдиха, че договорът с "Инерком" е валиден. Те уточниха, че единствената промяна е, че българската компания вече не се ползва с предимство. Паралелно се водят преговори и с индийската "Индия Пауър" (India Power). Нейната оферта е втора по сила в наддаването, а тя поиска да купи българския бизнес на ЧЕЗ в съдружие с българската компания Fortune Energy, която обаче фалира след решение на КЕВР.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички