КЗК удължи с още 30 дни срока за защита относно картела на горива


КЗК удължи с още 30 дни срока за защита относно картела на горива
Снимка: iStock/Guliver

2830

Шестте обвинени за картел компании на пазара на горива получиха допълнителен срок от Комисията за защита на конкуренция (КЗК). Причината - КЗК допусна разкриване на част от доказателства, на които основава обвинението си за картел на горива, след като обвинените компании го поискаха, за да могат да се защитят адекватно.

Допълнителният срок за запознаване с разкритите доказателства и подаване на възражения е от 30 дни. Определенията, с които КЗК разкри доказателствата, подлежат на обжалване пред ВАС.

Обвинените за картел на пазара на горива компании са „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Нис Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД. Официалното твърдение на КЗК спрямо тези компании е за извършено нарушение по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и чл. 101 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), изразяващо се в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждането на обща ценова политика и обмен на информация за реализирани обеми продажби (пазарни дялове) и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество, което поведение има за цел предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазара на търговия на дребно с бензиново и дизелово гориво в страната.

Всички шест адресата на акта поискаха разкриването на доказателства, които са търговска или друга защитена от закона тайна. Основание за направените искания е значението на тези доказателства за упражняване правото на защита от страните.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички