Лукарски не смята горивата в България за твърде скъпи


Лукарски не смята горивата в България за твърде скъпи
Снимка: БГНЕС

3026

Когато падат или се вдигат цените на петрола, то на крайния пазар това не става автоматично, трябва време. Така икономическият министър Божидар Лукарски коментира чувствителната тема с горивата, предаде Actualno.com.

При задаването на въпроса си депутатът от Реформаторския блок Петър Славов посочи, че вече има 13-годишно дъно на петрола на световните пазари, а в България цените на дизела и бензина дори се вдигнали нагоре в края на миналата година спрямо началото на годината.

Дай Боже това, което се случва във Варна (бел. ред. – бензиностанциите на Веселин Марешки), да става и в цяла България. Към 18 януари дизелът у нас се търгува почти на средно ниво в ЕС, а на A95 цената е дори по-ниска от средната в ЕС, настоя Лукарски. Статистиката не е коректна, защото включва акциз – без него и без ДДС, производствената цена на A95 е сред петте най-скъпи в ЕС, контрира Славов. Той цитира и статистика на БСК, според която маржът между цените на дребно на горивата на различните търговци в България е 0,18%, а в ЕС е 2-3%. Поискахме и чрез законово предложение да осветлим как работят данъчните складове, но този текст беше отхвърлен, оплака се Славов, визирайки тезата, че за да продаваш горива у нас, трябва достъп до данъчен склад, а по данни на КЗК от 2011 година 80% от складовете се държат от „Лукойл”. Новият секторен анализ на КЗК ще е готов съвсем скоро, увери Лукарски.

На въпрос на Слави Бинев какви мерки ще предприеме икономическото министерство, за да няма картели, не само при горивата, Божидар Лукарски поясни, че подопечното му министерство не е регулатор. Той припомни, че регулатор е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Ако искате да промените закона, можете да упражните законодателната си инициатива, подкани Лукарски Бинев. Излезте и повторете, че нямате никакво отношение и вашето министерство няма никакви ангажименти към търговията с горивата, подкани в репликата си Бинев. Явно не сте ме слушали внимателно – имаме отношение за качеството и количеството на горивата, чрез ДАМТН например, отговори Лукарски. Държите се като фарисей – трябва да имате позиция или мнение, а не да се криете зад числата и разни комисии, не се съгласи Бинев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички