"Лукойл България": Лабораторията на Костов прави анализ с грешна котировка


"Лукойл България": Лабораторията на Костов прави анализ с грешна котировка
Снимка: БГНЕС

3526

Докладът на Лабораторията за риск мениджмънт, ръководена от Иван Костов, изобилства от неверни сведения и интерпретации, които допълнително деформират истината. Това твърди в своя официална позиция "Лукойл България" ЕООД.

Основното заключение на доклада е, че липсва конкретната цена на суровината за "Лукойл Нефтохим" по фактури, в случая тази на сорт „Урал“. В същото време обаче е посочена средногодишната цена на петрол сорт "Брент", която няма никакво отношение към доставката и облагането с ДДС на суровия петрол за рафинерията на "Лукойл" в Бургас, който, както посочват от Лабораторията, е само сорт „Урал".

От "Лукойл България" уточняват, че петролът тип "Урал" (Urals), който е основна суровина за преработка от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, се закупува от "Лукойл Нефтохим Бургас" на пазарни цени. Тези пазарни цени са нито по-високи, нито по-ниски от тези, по които друга рафинерия, намираща се на територията на Европейския съюз, заплаща за "Урал"

В доклада цената на доставяния нефт "Урал" за Лукойл Нефтохим Бургас АД и вносът му, който е направен на територията на България, се съпоставя с котировката Br dtd. Всъщност, ценовата формула на доставяния нефт "Урал" е обвързана с котировката Ur rcmb.

Котировките Br dtd и Ur rcmb представляват публикации на международно признат и използван в търговията с нефт и нефтопродукти борсов бюлетин Platts. През последните няколко години Ur rcmb е с около 1 долар на барел по-евтин от Br dtd.

Ur rcmb включва стойността на суровия нефт и транпортните разходи от пристанище Новоросийск през Бургас. Ценовата формула на доставяния нефт "Урал" на "Лукойл Нефтохим Бургас: включва отстъпка от котировката Ur rcmb, защото се редуцира стойността на транспорта от Бургас. Това още веднъж доказва, че рафинерията купува нефт по пазарни, а не по завишени цени, казват от "Лукой".

На база статистика за последните 2 години средната стойност на:

- котировката Br dtd = 86, 737 долара на барел;

- котировката Ur rcmb = 85,789 долара на барел;

- средно доставна цена на нефт Urals до пристанище Бургас, включително всички разходи = 85, 680 долара на барел.

Тези факти са публикувани и достъпни за широката общественост.

Разпространението на сведения, които не отговарят на истината и накърняват бизнес репутацията на компанията, е наказуемо в съда. "Лукойл Нефтохим Бургас" има намерение да защитава бизнес репутацията си с всички допустими законови средства, включително пред българския съд, а при необходимост – извън страната, предупреждават от компанията.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички