Малки ВЕИ производители заплашиха, че ще унищожат соларен парк в знак на протест


Малки ВЕИ производители заплашиха, че ще унищожат соларен парк в знак на протест
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

2819

Оставките на енергийния министър Теменужка Петкова и на председателя на КЕВР Иван Иванов поискаха представители на малки производители на електроенергия от ВЕИ и на Съюза на европейските производители на зелена енергия СЕПЗЕ  и заплашиха, че ще унищожат фотоволтаична централа и ще блокират магистрали, съобщи кореспондент на Actualno.com.

На пресконференция в БТА, с нанизани примки на шиите си, те обявиха поредица "факти срещу лъжи" за неравноправното третиране на производителите на енергия, което според тях води до фалит 273 малки семейни фирми и оскъпява тока на всички български граждани. "Искаме законът да се прилага равноправно към малките ВЕИ-та, а не репресивно и да се прилага и към големите, които са облагодетелствани", заявиха от Съюза и упрекнаха регулатора и управляващите, че четири години не спазват закона и следва да поемат отговорност за своите действия.

Поправката на Закона за енергетиката през 2015 г. с параграф 18, е приета от парламента, за да премахне двойното финансиране при ВЕИ производители, ползвали европейски и национални схеми за подпомагане и отделно от това ползват пълна преференциална цена за една и съща цел, поясни председателят на СЕПЗЕ  Павлина Трифонова. "Оказва се, че законът не се прилага към ползватели на схеми за подпомагане, в които спадат големи ВЕИ производители и едро мащабни инсталации. Неоснователно разпоредите на параграф 18 се прилагат към микро ВЕИ, финансирани по Програмата за развитие на селските райони, а това е най-малката помощ, която не се натрупва и не създава конкуренция, освен това е с цел създаване на работни места за минимални работни заплати от 800 лв., каквито са в сектора на енергетиката", посочи тя. От Съюза уточниха, че фирмите, спрямо които изискванията на закона не се прилагат и по този начин се облагодетелстват, са над 300.

По думите ѝ твърденията за свръх субсидиране са фалшиви новини или лъжи. 50 фалита са вече факт, разпродава се личното имущество на собствениците, НАП и НОИ са наложили запори на приходите им, посочи Трифонова.

"Няма двойно финансиране, с каквото облъчва г-жа Петкова", категорично заяви Тихомир Тошев, оглавяващ щаба за протести на Съюза. Не е възможно да получиш европейско финансиране, ако твоят бизнес план не е икономически печеливш, посочи той изтъквайки, че малките ВЕИ са доказали икономическа жизнеспособност.

Още подробности прочетете в Actualno.com.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички