Малките ВЕИ-та излизат на протест - заради съсипване на бизнеса им


Малките ВЕИ-та излизат на протест - заради съсипване на бизнеса им
Снимка: БГНЕС

5683

В средата на седмицата, на 18 май, пред Народното събрание ще бъде проведен протест под мотото „Европа не дава пари, за да фалирате малките български фирми“. На този протест ще се съберат собственици на общо 274 малки ВЕИ-та (бел. ред. - с до 100 кWp) инсталирана мощност, създадени с пари по Програмата за селските райони (ПРСР).

Протестът е заради промени в Преходните и заключителни разпоредби – по-точно параграф 18. С него Народното събрание определи изкупна цена за произведената от ВЕИ електроенергия – ползвателите на мрежата, но не крайните клиенти, се договарят с оператора за цената на ползване.

С въвеждането на §18 от 24.07.15 г към ЗЕ се оказва, че той оформя две групи от подпомогнати ВЕИ производители от ПРСР „засегнати“ и „незасегнати. Основното противоречие е, че на незасегнатите КЕВР е определило адекватна цена, с която те работят нормално, а на „засегнатите“ НС е определило цена, с която те не могат да функционират. Всичко това дава една неравнопоставеност между всички подпомогнати по ПРСР, категорични са протестиращите.

Според излизащите на протест действията на държавата могат да нанесат щета от 100 млн. лева – ако има масови фалити, то няма да се изпълнят целите на ПРСР и тогава ЕС ще вземе отношение. Освен това малките ВЕИ-та предупреждават, че с действията си държавата закрива 1800 работни места и не преценява, че благодарение точно на малките централи България получава безплатни квоти за въглеродни емисии, от които държавата печели, като ги търгува на международните пазари.

Собствениците на малките ВЕИ-та искат незабавно промяна на законовия текст и КЕВР директно да определи цени, които да са адекватни и да не позволят фалити. Те се оплакват, че имат подкрепа от депутати, но не и от Делян Добрев, който като председател на Енергийната комисия в парламента блокира нова законодателна инициатива. По данни на КЕВР, произведената електроенергия за 2014 г на 274 малки ВЕИ е 0.08% от общото производство, което не намира отражение върху цената на електроенергията за крайния потребител и такса задължение към обществото, казват малките ВЕИ-та.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички