Манолова: Колекторски фирми създават неурегулирани арбитражи


Манолова: Колекторски фирми създават неурегулирани арбитражи
Снимка: БГНЕС

3043

Напоследък колекторските фирми „актуализират” действията си при събиране на дългове. Това заяви омбудсманът Мая Манолова.

Според Манолова новата им практика е да създават арбитражен съд, който не е урегулиран по никакъв начин. Можело в арбитража да се назначават всякакви хора, твърди омбудсманът. Тя посочи, че арбитражен съд може да действа само ако в договора с потребителя има клауза за арбитраж. Арбитражите обаче действали на принципа, че ако потребителят изрично не каже, че не иска арбитраж при сключването на договора, то той всъщност е съгласен. Абритражните решения не подлежат на обжалване, могат да бъдат отменени, но в определен времеви срок, поясни Манолова. За шест месеца имало 36 000 арбитражни дела в София, добави тя пред Нова телевизия.

От основен дълг 100 лева до дълг от 1483 лева – до такива ситуации се стига заради начисляването на такси за юристконсулт при дела на „Топлофикация София”, продължи по „любимата тема” за „Топлофикация”. По думите на Мая Манолова до месец и половина тази практика ще бъде прекратена, тъй като вече е започнала процедура пред КЕВР по въпроса.

Омбудсманът припомни, че е сезирала Върховния касационен съд (ВКС) за такса „сградна инсталация” и колизията между Закона за потребителите и Закона за енергетиката. 30% са много, но в момента има случаи, при които таксата стига и 50%, посочи Манолова.

За финал омбудсманът заяви по темата със заплахите за убийство към Бойко Борисов и Делян Пеевски, че министрите и депутатите са в състояние да се защитят сами. Ако все пак се обърнат към мен, може да се възползват от защитата ми, поясни Манолова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички