Манолова сезира ЕК за проблемите с "Топлофикация"


Манолова сезира ЕК за проблемите с "Топлофикация"
Снимка: БГНЕС

2991

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Вера Юрова, еврокомисар по правосъдие, потребители и равенство на половете относно проблемите със столичната "Топлофикация". Това съобщи Манолова днес.

„Във връзка с писмата от различни европейски чиновници, които бяха представяни пред българската общественост за това, че европейската директива за енергийната ефективност не е приложима към българския случай на "Топлофикация", аз ще настоявам, ако това наистина е така, еврокомисарят да помогне с добри практики за защита на потребителите в други европейски държави”, заяви Мая Манолова, цитирана от "Фокус". Тя посочи, че по казуса ще покани еврокомисаря да посети България, за да се увери лично какви са проблемите на столичани. „Даже ще й предложа да отидем заедно на някои от последните етажи на блоковете, в които даже няма тръби, но въпреки това хората плащат сградна инсталация, каквито жалби идват многократно до мен”, заяви Мая Манолова.

За първите 100 дни са постъпили 216 жалби срещу софийската топлофикация, 129 са жалбите срещу енергоразпределителните дружества, 115 са жалбите срещу мобилни оператори, а други 90 са срещу водни дружества, отчете още омбудсманът.

Общо 2540 жалби са постъпили през първите 100 дни от работата й. Като 1322 души са посетили приемната в София, а 2406 души са се обадили по телефона. От жалбите най-голям е броят на оплакванията на потребителите – 888 жалби по потребителски проблеми. От институцията са отправени 125 препоръки към министри, директори на агенции, кметове и общински съвети.

„Утре предстои да внеса втората си жалба до Конституционния съд, която е срещу текст от Гражданскопроцесуалния кодекс. Текстът, който регламентира присъждането на юрисконсултски възнаграждения на юридически лица, институции, еднолични търговци в съдебни процеси, без значение дали те са изплатили тези възнаграждения на совите юрисконсулти. Стандартната практика е тази, че юрисконсултите са на заплата, и че това са едни възнаграждения, които служат за неоснователно обогатяване на съответните монополни дружества, юридически лица или държавни институции”, заяви Манолова. Според нея това представлява пречка за достъпа до съд и правосъдие, за достъпа до справедлив процес на българските граждани.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички