МФ: Горивата са поевтинели с под 1,5% през лятото


МФ: Горивата са поевтинели с под 1,5% през лятото
Снимка: Getty Images / Guliver

2036

През юли и август цените на горивата са спаднали с по-малко от процент и половина месечно въпреки поевтиняването на петрола на международните пазари. Това показва икономическият анализ на Министерството на финансите за двата летни месеца.

Особено през август девалвацията на китайския юан, поевтиняването на долара спрямо еврото и свръхпредлагането на суров петрол е повлияло за поевтиняването на цените на горивата на международните пазари. Спадът на вътрешния пазар обаче е само с 1,4% спрямо юли. През самия юли намаляването на цените на енергийните продукти е било с 1,3 на сто.

И през двата месеца общо потребителските цени са се повишили, но с части от процента. През юли поскъпването е подкрепено, основно от услугите, най-вече заради високите цени в курортите. През август е отчетено минимално поскъпване на храните, най-вече на плодовете и зеленчуците. Скъпите самолетни билети също са допринесли за минималната инфлация. Като цяло обаче на годишна база тя остава отрицателна.

Въпреки че през август настроенията на предприемачите са по-оптимистични, бизнесът остава резервиран към оценките си за развитието на икономиката ни, отчитат още от Министерството.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички