"Мини Марица Изток" имат прибират 344 млн.лв. от четирите централи


"Мини Марица Изток" имат прибират 344 млн.лв. от четирите централи
Снимка: БГНЕС

3516

344 млн. лв. имат да прибират държавните "Мини Марица Изток” от четирите централи на територията на комплекса. Най-големи -190 млн. лева, са вземанията към американската централа ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". Това съобщи изпълнителният директор на Мините инж. Антон Антонов, предаде БТВ.

От три месеца американските инвеститори не са превели и лев по сметките на мините. В същото време добитите, изпратени, но неплатени въглища за американската централа надхвърлят 10 милиона тона.

За да избегнат натрупванията на огромни неплатени суми, от Мините ще търсят съдействие от БЕХ за предоговаряне на договорите с американските инвеститори в частта заплащане на въглищата. Идеята на дружеството е количествата въглища да се плащат авансово, а от 1 септември по този начин ще се работи с ТЕЦ Брикел.

7300 души са заетите сега в трите рудника на най-голямото открито въгледобивно находище. Съкращения не се предвиждат, а заплатите се изплащат чрез тристранно споразумение между НЕК, Брикел и ТЕЦ „Марица-Изток 2”.

Заради неразплатените вземания и мините са натрупали задължения. Към момента дружеството дължи 38 млн. лв. концесионни такси, 8 млн. лв. ДДС, над 70 млн. лв. към доставчици и контрагенти. За да може да се разплати с държавата и с контрагентите, дружеството се нуждае от заем от 50 млн. лева.

От Мините са поискали съдействие от държавата кредитната линия да бъде отпусната чрез пряко договаряне. Единствената банка, дала заявка, че е склонна да подсигури кредита, е Българската банка за развитие.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички