"Мини Марица изток" ще се радва на два супермодерни багера


"Мини Марица изток" ще се радва на два супермодерни багера
Снимка:

6297

Двата нови багера SRs 2000 и SRs 200, с които ще разполага "Мини Марица-изток", са нещо невиждано от 1989 година насам. Те ще струват 26 млн. евро без ДДС. Това стана ясно при подписването на договори за проектиране, изработка, доставка, изграждане и пускане в експлоатация на багерите. С тяхна помощ дружеството ще увеличи производителността си, подчерта енергийният министър Теменужка Петкова.

Половината от парите за багерите е осигурена от Международния фонд „Козлодуй“, а другата половина са собствени средства на дружеството. Багерът SRs 2000 ще работи по разкривка. Неговата производителност е около 6000 куб. м. на час, а на SRs 200 – 1000 куб. м. на час. Изпълнител по проекта е консорциум между полското дружество Famur S.A. и „Българска енергетика“ АД, избран чрез тръжна процедура по правилата на ЕБВР, която е администратор на средствата от фонда. До момента консорциумът е извършил рехабилитация на пет багера в ММИ. Договорът предвижда въвеждането в експлоатация на двата нови багера в срок до 3 години.

"За правителството е много важно минната индустрия, като гръбнак на енергийния отрасъл за страната, да е обезпечена", каза още Петкова. След разплащането между Националната електрическа компания и двете американски топлоелектрически компании, преодоляхме проблема с междуфирмената задлъжнялост в сектора. В допълнение и общините, на чиято територия се извършва концесионната дейност, получиха забавени от 2012-та година плащания. Общините Раднево, Симеоновград, Тополовград и Гълъбово получиха общо над 20 млн. лв. Изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов подчерта, че ММИ в момента са финансово обезпечени и могат да извършват инвестиционната и ремонтната си дейност. 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички