Над 1 млн. българи ще плащат по-малко за ток в продължение на 5 години


Над 1 млн. българи ще плащат по-малко за ток в продължение на 5 години
Снимка:

6107

1,1 млн. българи ще плащат ще плащат с 33% по-ниска цена за ток в продължение на 5 години след пълната либерализация на пазара. Това заяви на пресконференция днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Става дума за уязвими потребители, които ще ползват социална тарифа.

Като уязвими ще бъдат определени потребителите над 70 години, които живеят сами и са с ниски пенсии, хората с над 90 % нетрудоспособност, семействата с деца с увреждания и хората на социални помощи.

"Към настоящия момент близо 256 хил. домакинства се ползват от помощите за отопление, съгласно Закона за социалното подпомагане, с новата дефиниция обхватът на тези лица се разширява значително", каза Петкова.

"Беше изключително важно да набележим няколко основни въпроса, на които да намерим отговор. На първо място трябваше да дадем отговор на това каква е дефиницията за уязвим клиент, съответно в условията на България", посочи тя.

Социалната тарифа ще важи за първите 100 кв/часа за уязвими домакинства, които са на централно отопление. По социална тарифа ще бъдат и първите 150 кв/часа на онези семейства, които топлят вода с бойлер.

Социалната тарифа ще се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране и ще покрива 70% от пазарната цена на електроенергията и 33% от мрежовите такси и други тарифи по доставката на тока.

Тази социална тарифа се предвижда да бъде целогодишна, но няма да замени подпомагането за отопление, което се очаква да остане.

Предвидени са и нефинансови мерки за защита, ще се прави регистър на уязвимите клиенти, като ще бъде забранено спирането на тока заради неплащане, ако клиентът е на животоподдържаща апаратура. 

Забраняват спирането на тока през зимата и за клиенти на енергото с 90% нетрудоспособност. Уязвимите потребители на ток ще имат правото да преструктурират дълг. Другата предвидена мярка е блокове, в които 30% от живущите са уязвими потребители, да бъдат санирани с предимство по Националната програма за енергийна ефективност.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички