Над 450 млн. куб. м активен газ има към края на октомври в Чирен


Над 450 млн. куб. м активен газ има към края на октомври в Чирен
Снимка: МЕ

2023

В октомври приключи нагнетателният сезон и в момента в подземното газово хранилище в Чирен има над 450 млн. куб. м. активен природен газ, съобщават от Министерството на енергетиката.

Към момента няма промяна в режима на работа и доставки на националната и транзитната газопреносна мрежа на България. Заявките на входна точка ГИС „Негру вода“ на националната газопреносна мрежа се изпълняват при договорените количества и налягания, посочват още от енергийното ведомство.

Налягането на входната точка и транзитираните количества по транзитната мрежа също е в рамките на договорените параметри. Министерството не енергетиката обяви, че ситуацията се следи и при необходимост ще бъдат предприети необходимите мерки.

В момента доставките на газ за България са нормални, заяви по-рано днес изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов пред националното радио. "Режимите са нормални, включително и транзитът за Турция в момента е нормален. Доставките за България също са нормални. Чирен е подготвен да може да вадим от там газ, ако се наложи. На режим добив е", заяви Гегов.

Припомняме, че тази сутрин "Газпром" спря доставките за Украйна, след като Киев не успя да направи авансово плащане за нови количества. Русия обаче не е предупреждавала България за евентуално спиране на доставките и транзита.

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички