Намаляват срока за включване към електрическата мрежа


Намаляват срока за включване към електрическата мрежа
Снимка: БГНЕС

2333

От 15 на 7 работни дни ще бъде намален срокът за присъединяване на производители и клиенти на електрическа енергия към преносната или разпределителната мрежа. Това става ясно от проект за изменение и допълнение на Наредба 6 на КЕВР от 24.02.2014 г. за присъединяване към мрежите, публикуван за обсъждане на Портала за обществени консултации www.strategy.bg.

Става въпрос за намаляване на срока, за който мрежовият оператор трябва да съгласува работните проекти на електрическите мрежи и съоръжения за присъединяване. Освен това "при необходимост от съгласуване с друг оператор, който не е страна по предварителния договор", досега 15-дневният срок можеше да се удължава до 30 дни, което в промяната на наредбата, поне засега, не се предвижда.

Предложението е внесено по искане на Министерството на финансите във връзка с утвърдения с Решение 617 от Министерския съвет на 12 август 2016 г. "План за действие с мерки, адресиращи основните проблемни области, възпрепятстващи нарастването на инвестициите".

В съответствие с този план от 30 на 25 календарни дни ще бъде намален и срокът за сключване на предварителен договор за присъединяване към електрическата мрежа, пише "Стандарт".

Пак с цел предвидимост и яснота в целия инвестиционен процес по присъединяване на обекти към газопреносната мрежа вече ще трябва да се определи срок, в който операторът на газопреносната мрежа съгласува подробните устройствени планове и инвестиционни проекти за изграждане на нови газопроводни отклонения. Това трябва да стане с изменение на чл. 22, т. 1 от Наредба 4 от 5 ноември 2013 г. за присъединяване към газопреносните и газоразпределителните мрежи, става ясно още от Портала за обществени консултации. Досега такъв срок в наредбата на беше определен изрично в наредбата, а се договаряше индивидуално между оператора на газопреносната мрежа и конкретния инвеститор. Единственият срок, който беше записан в чл.9, ал.2 от наредбата беше, че "в срок от един месец от получаването на заявлението за присъединяване операторът на газопреносната мрежа изготвя и изпраща писмено становище за условията за присъединяване и проект на договор" за това.

С оглед ускоряване на процедурата за свързване с газопреносната и газоразпределителните мрежи ще бъде намален и срокът за сключване на предварителен договор от 30 на 25 дни.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички