Нанков: Спекулира се с цената на водата


Нанков: Спекулира се с цената на водата
Снимка: БГНЕС

2845

Спекулира се с темата за цената на водата. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на съвместно заседание на Комисията по околната среда и водите и на Комисията по регионално устройство и благоустройството, предаде „Фокус“.

„Темата е актуална не само от последните месеци и седмици. Темата с цената се спекулира. МРРБ е институцията, която отговаря за провеждането на адекватна политика в един от най-тежките сектори – ВиК. Едва ли има нещо по-свързано с живота като цяло от водата. Във водата се е зародил животът. С липсата на вода и канализация се отива към епидемии. Във ВиК отрасъла са концентрирани активи – над 90 000 км е ВиК мрежа. Това са 240 км магистрали като "Тракия"“, заяви Нанков.

По думите му над 6000 са водоизточниците в експлоатация.

„Тази инфраструктура трябва да се поддържа в добро състояние 24 часа. Секторът трябваше да бъде реформиран. Един от най-нереформираните сектори е този на ВиК. България рекордьор не само в ЕС по загуба на води. Друг огромен проблем е концентрацията на население в някои от по-големите населени места. Обезлюдяването на малките населени места“, допълни той и уточни, че през настоящия програмен период инвестициите се базират на нов подход – бенефициентите да бъдат ВиК дружествата и да се финансират част от инвестициите", каза министърът.

Той допълни, че ще бъдат предложени нормативни промени, с които най-бедните групи от населението да получават безплатния минимум водно количество по подобие на енергийните помощи.

Нанков отбеляза отбеляза, че повечето ВиК оператори са поискали по-големи увеличения на цената, но плавно във времето.отбеляза, че повечето ВиК оператори са поискали по-големи увеличения на цената, но плавно във времето.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички