Настоящият добив в "Мини Марица-изток" може да доведе до срутвания


Настоящият добив в "Мини Марица-изток" може да доведе до срутвания
Снимка: БГНЕС

4501

До 2019 г. "Мини Марица-изток" трябва да ограничи добива на въглища до 27 млн. тона. В противен случай има опасност от срутвания, които могат да извадят от равновесие енергийната система. За това предупреди инж. Андон Андонов, изпълнителният директор на най-голямото въгледобивно дружество в България, цитиран от Actualno.com.

Тази година дружеството е произвело под натиск над 32 милиона тона въглища, необходими, за да могат двете американски централи да работят на пълна мощност. Така не се плаща за разполагаемост и се държи под контрол цената на енергийния микс. Мините не разполагат със средства за разкриване на нови въглищни пластове и има опасност при този добив да се предизвика срутване в някой от рудниците. Това би довело до трайно прекратяване на добива, а оттам и до срив в производството на електроенергия.

Според инж. Андонов трябва да се прекрати порочната практика, въведена през 2009 година, министърът на енергетиката да определя цената на въглищата. Сега на световните борси тя е между 50 и 60 долара на тон условно гориво, а у нас е 77 лева на тон, значително под пазарните цени.

Дружеството страда от недостиг на средства и има да получава 428 милиона лева, от които 393 милиона лева са просрочени задължения. Най-големи - 237 милиона лева са просрочените задължения на американската централа ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3”. Неплатени въглища за 113 милиона лева има и американската ТЕЦ „ЕЙ И ЕС-Гълъбово”.

"Мини Марица-изток" пък дължи 182 милиона на фирми и кредитори. Още 630 милиона лева са му необходими за изселването на хората от село Бели бряг, за преместване на коритото на река Съзлия, на пътя Русе – Свиленград и за други инфраструктурни проекти.

За финансовите проблеми на "Мини Марица-изток" се заговори усилено още през ноември, когато синдикати алармираха, че на дружеството спешно му трябват 150 млн. лева за заплати и подсигуряване на добива.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички