Не чакаме решение за "Южен поток" от срещата в Брюксел


Не чакаме решение за "Южен поток" от срещата в Брюксел
Снимка: Gettyimages

1036

Днес енергийните министри на осемте държави от ЕС, участващи в проекта "Южен поток", ще се срещнат в Брюксел, но не се очаква да вземат каквито и да било решения от името на ЕК или Европейския съвет. Това съобщи източник от Брюксел, на който се позовава РИА "Новости".

Решенията не могат да бъдат взети, защото въпросната среща няма съответните пълномощия. Тя впрочем ще се проведе в рамките на поредната среща на енергийните министри от 28-те страни членки. В официалния дневен ред на форума не присъстваше въпроса за "Южен поток".

Осемте страни, чийто енергийни министри ще заседават по-късно днес в Брюксел, са България, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния. Еврокомисията ще бъде представена от нейния зам-председател Марош Шевкович. Вчера руският министър на енергетиката Александър Новак обяви, че Русия няма да има представител на срещата.

Еврокомисията смята да анализира положението в Югоизточна Еврора заради отказа на Русия от "Южен поток", за да се ускори създаването на енергийни връзки в региона. Засега не е ясно как точно, в какви срокове и с какви прати това ще бъде направено. Но засилването на енергийните връзки е един от основните аспекти в създаването на енергийния съюз на ЕС.

Що се отнася до "Южен поток", Еврокомисията продължава да твърди, че той може да бъде изпълнен само в рамките на законодателството на ЕС.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички