Не се очаква газова криза, твърди енергийната министърка


Не се очаква газова криза, твърди енергийната министърка
Снимка: БГНЕС

1775

Няма проблеми между "Булгаргаз" и "Газпром", утре и на 22 декември ще бъдат платени два транша от по 19 млн. долара, за да се предплати природния газ за този месец. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред БТВ по повод публикации в пресата за задаваща се газова криза.

По думите й е нормално от ноември до април да се тегли газ от хранилището в Чирен, като през останалото време там се нагнетяват запаси.

Министърът подчерта, че се теглят по 1-1.2 млн. кубически метра дневно при конструктивна възможност за 3.4 млн.

По отношение на проекта „Южен поток”, Петкова заяви, че все още страната ни не е официално уведомена за решението на Русия да се откаже от тръбата. Тя посочи, че към момента не са налице два от най-важните документи – дългосрочният транзитен договор и икономическият модел.

Към момента БЕХ като акционер в „Южен поток – България” е дал около 25 млн. лева. Енергийният министър подчерта, че става дума за акционерно дружество, което има свои органи, с които да определи заплатите на служителите – в т.ч. и споменаваните в ме

По времето, когато е оглавявала Агенцията за държавна финансова инспекция, Петкова е открила „стресиращи” данни за АЕЦ „Белене” и ВЕЦ „Цанков камък”, каза още самата тя.

С уговорката, че именно заради това не може да разкрие за кои лица става дума, Петкова посочи, че те в момента „не са на постове и позиции, които да им позволяват да вземат решения за българската енергетика”. По думите й става дума за определени кръгове, които гравитират около този отрасъл.

Петкова посочи, че огромна част от дефицита на БЕХ е резултат именно от двата енергийни проекта. Тя беше отстранена от АДФИ през юни 2013 г., като смята, че се е разделила с поста си именно заради скандалните разкрития.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички