НЕК дължи на АЕЦ "Козлодуй" близо 90 млн. лева


НЕК дължи на АЕЦ "Козлодуй" близо 90 млн. лева
Снимка:

3174

Националната електрическа компания (НЕК) дължи на АЕЦ "Козлодуй" почти 90 милиона лева за продадения й ток. Това каза изпълнителният директор на централата Иван Андреев в интервю за БНР.

За да има достатъчно средства за удължаване на работата на двата блока, АЕЦ "Козлодуй" няма да плати дължимия от нея дивидент в размер на близо 40 милиона лева. Тази сума е била приспадната от задълженията на НЕК към централата.

"Ние направихме предложение да прихванем този дивидент със задълженията на НЕК и по този начин да имаме стабилен финансов ресурс по отношение на плащанията за удължаване на ресурса. Това ще помогне за стабилната работа на блоковете в следващ период с удължен ресурс, където тези пари ще се възстановят в много по-голям размер", каза Андреев.

По думите му повечето от дейностите по удължаване на работата на V блок на АЕЦ "Козлодуй" вече са изпълнени. Мерките по удължаване на срока на експлоатация на двата блока, както и тези за повишаването на мощността на реакторите, ще струват на централата около 300 милиона евро. За да продължи живота на двата си блока, АЕЦ „Козлодуй“ е дала вече близо 75 милиона евро.

"По отношение на V блок са изпълнени към 85% от дейностите. Ние трябва да предадем през октомври документацията в Агенцията за ядрено регулиране, а лицензията изтича в началото на ноември догодина", заяви още изпълнителният директор.

Дейностите по VI блок обаче са в самото начало, тъй като неговият лиценз за работа е за още три години.

"Основните неща се набелязват през плановото спиране на блока, което предстои в края на септември, октомври и ноември. Част от нещата са изследвани на предишното спиране на 6-ти блок. Сега трябва да видим нещо, което сме видели и допълнително трябва да се направи", каза Иван Андреев.

"Новото усъвършенствано ядрено гориво, с което предстои да заработи АЕЦ „Козлодуй“, ще е по-евтино от сегашното", обеща той. Атомната електроцентрала ще започне да го използва, едва след като получи разрешение за това от Агенцията за ядрено регулиране, която в момента разглежда документацията. Договорът със сегашния доставчик на АЕЦ „Козлодуй“ изтича през 2020-та година. Централата обаче е започнала да прави анализи дали е възможно да смени доставчика си.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички