НЕК излиза на плюс с 45,2 млн. лева, заяви Иванов


НЕК излиза на плюс с 45,2 млн. лева, заяви Иванов
Снимка: БГНЕС

2283

НЕК излиза на плюс с 45,2 млн. лева заради ценовото решение от 1 август. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на тема „Година на реформи в енергетиката. Каква е посоката?”.

„Добавката „Задължение на обществото“ трябва да бъде разпределена върху всички крайни потребители и това е което направи регулаторът със своето решение“, коментира Иванов, цитиран от "Фокус".

„В последния месец на старото ценово решение – месец юли компанията е имала дефицит от 64,5 милиона лева. От 1 август влиза в сила новото ценово решение и дефицитът намалява на 29 милиона, през септември намалява на 22 милиона лева, а през месец октомври НЕК излиза на плюс с 14,8 милиона лева", посочи председателят на КЕВР Иванов.

Той уточни, че тази тенденция е без да се отчитат приходите от фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Иванов обясни, че ако вноските във фонда бъдат включени резултатът като окончателен баланс е, че от минус 45, 7 милиона лева дефицит на НЕК, компанията излиза на плюс с 45,2 милиона лева на месец.

По думите му в резултат на това, че дълго време не са правени нужните реформи в българската енергетика това, което се случва прилича на товарен влак, който бавно и трудно поема в правилната посока с помощта на правителството, министерството на енергетиката и регулаторът.

"КЕВР в следващите месеци и през 2016 г. ще взема решения, които да доведат до либерализация на пазара в условия на прозрачност", каза Иванов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички