НЕК плаща само части от дължимите на производителите суми


НЕК плаща само части от дължимите на производителите суми
Снимка: БГНЕС

3300

В момента НЕК се разплаща с всички производители, но не може да си позволи да се разплати в пълния размер на сумите, които дължи. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред Комисията по енергетика в парламента, предаде "Фокус". Не стана ясно обаче какъв процент от дължимото плаща НЕК, но в прав текст енергийният министър обеща, че режим на тока няма да има.

„НЕК плаща ежемесечно към всички производители, но не в размерите, в които трябва. По същия начин стоят и задълженията с АЕЦ „Козлодуй” - и там дълговете са се увеличили”, уточни тя. „НЕК е много важно да се разплати с АЕЦ „Козлодуй”, тъй като там предстоят важни въпроси, свързани с удължаването на живота на 5 и 6 блок. Това ни е приоритет и много се надявам с взимането на този кредит от БЕХ да се отпуши системата и да влезе един свеж ресурс, който да позволи на НЕК да влезе в нормален ритъм на разплащане и с американските централи, и с другите производители”, каза още министър Петкова.

За възможен режим на тока предупредиха синдикатите, заради спешна необходимост, според тях, на 150 млн. лева за "Мини Марица изток", припомня Actualno.com. В края на август една от американските централи - ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово”, се обърна към НЕК с призив да ѝ бъдат платени дължими 500 млн. лева, за да може да се разплати с "Мини Марица изток" и да свали с 14% цената за разполагаемост на мощностите, която е компонент от формирането на крайната цена на тока от централата.

Тепърва ще се прави анализ на състоянието на НЕК след решението от 1 август за увеличение на цената на тока за бизнеса, но вярвам, че резултатите са обнадеждаващи, заяви Петкова.

Припомняме, че на 1 ноември КЕВР промени това решение и първоначалното увеличение на такса "задължение към обществото" беше намалено, макар и с малко над 1 лев.

Петкова изрично подчерта, че става въпрос за промяната в състоянието на НЕК след 1 август. „Не мислете, че нещата са се решили от само себе си с тези милиарди назад във времето, с тарифния дефицит, който е в резултат на регулаторната политика, водена години наред, дефицитът, който е в резултат на невъзстановените инвестиционни разходи, няма как. Това са 3 милиарда и 700 милиона лева. Но важното е от тук нататък какво ще се случи”, поясни министърът.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички