Николов: Трябва да помислим за нов ядрен блок


Николов: Трябва да помислим за нов ядрен блок
Снимка:

1906

При всички случаи България, ако иска да запази своето място сред ядрените сили, трябва да помисли за нов ядрен блок при условие, че 5 и 6-ти блокове ще излязат от строя. Това заяви депутатът от ГЕРБ Валентин Николов на изложение в Москва, предаде БГНЕС.

Според Николов това ще донесе ядрена, енергийна и стратегическа сигурност, а също така трансфер на нови технологии от производителите. „При всички случаи ние до 20 години трябва да сме изградили такава мощност. Нали искаме да развиваме индустрията?“, добави той.

Според Николов нашата енергийна система е изградена така, че трябва да има и базови, и допълващи мощности. Той подчерта, че не можем да развиваме ВЕИ технологии без да имаме базови мощности.

Той заяви, че е на „Атомекспо 2016“, за да се запознае с развитието на ядрените технологии от гледна точка на Парижките климатични споразумения.

„България трябва да се впише в тази нова климатична и енергийна концепция. Можем да се впишем като предприемем някакви програми във връзка с Маришкия басейн и със заместващи мощности, но освен заместващи мощности до 2030 г. във връзка с последния, ще трябват и заместващи мощности на АЕЦ след 20 години“, каза Николов и отбеляза, че в момента България има енергийна стратегия до 2020 г.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички