Нито един от участниците във вероятния картел на горива не признава вината си


Нито един от участниците във вероятния картел на горива не признава вината си
Снимка: iStock/Guliver

2526

Нито една от петролните компании не е признала участие в картел за горива, за да си спести глоба. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова във връзка с възможността, която КЗК даде на компаниите, ако някоя сътрудничи, да няма глоба.

Тя обясни, че в много европейски държави картел се разкрива от 5 до 7 години. По думите й още текат предварителни процедури, като в момента компаниите са поискали разкриване на защитена тайна. След това трябва да има произнасяне от КЗК дали ще я разкрие.

"В това определение, с което ние казахме, че има нарушение, има защитена тайна. Това са тайните, които са свързани с форензик лабораторията, които сме извадили като кореспонденция между фирмите. Тази информация още не им е известна. По закон те имат право да се запознаят с тази информация, но трябва да направят искане за това", каза Ненкова пред "Дарик".

По думите ѝ повечето от фирмите вече са го направили.

"Изчакваме ги да изтече 30-дневният срок, в който ние трябва да се произнесем дали ще разкрием тази информация или не. По принцип винаги е разкривана такава информация, защото това им дава право на защита и биха могли да ни обвинят, че ние по този начин им ограничаваме правото на защита. Откритото заседание е след като минат възраженията. Няма да стане скоро, със сигурност", заяви Ненкова.

Припомняме, че на 13-ти октомври Ненкова изрично посочи, че ако някоя от заподозрените компании сътрудничи, то наказанието ѝ може да бъде намалено и дори опростено. За доказано участие в картел наказанието е може да стигне до 10 на сто от оборота им, реализиран по време на предходната финансова година.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички