Няма причина токът да поскъпне, заяви Петкова


Няма причина токът да поскъпне, заяви Петкова
Снимка: БГНЕС

1780

Няма основание според нас цената на електрическата енергия да бъде повишавана. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова. По думите ѝ КЕВР ще се произнесе за цената на тока, понеже има такива правомощия.

Ценовото решение, което ще излезе на 1 юли тази година, ще отразява обективно ситуацията. Ролята на държавата е свързана с това да оптимизира сектора, за да бъде държавната енергетика максимално ефективна, допълни Петкова в сутрешния блок на БНТ.

НЕК обира всички загуби в енергийната система, защото трябва да изкупува всичката енергия на преференциални цени, в резултат на което да я продава на пазарни, които са доста по-ниски. Ето защо нейното финансово състояние е изключително важно за енергийната ни система, подчерта министърът.

Според Петкова състоянието на НЕК към настоящия момент е стабилно, но за това ще има много важна роля и пълната либерализацията на енергийния пазар. Тя посочи, че всички производители на електрическа енергия, ще търгуват своята енергия през борсата.

"Аз искам да успокоя гражданите да не се притесняват от либерализацията. Няма как, когато действа пазара и пазарните условия, да се случи нещо фатално. Ефектът вече усещат някои стопански субекти, които излязоха на свободния пазар", допълни министърът.

Стана ясно, че газовата връзка с Румъния е в най-напреднала фаза, а за нейното финализиране е необходимо да се довърши един участък от 2 км под река Дунав. "Ако всичко със строителството върви по график в началото на есента се надявам първия интерконтектор да бъде факт", каза Петкова.

По темата с добива на газ министърът подчерта, че са концентрирани усилията по Черноморието. "В момента се проучва "Хан Аспарух". Очакваме резултатите от първия сондаж, ще има и втори сондаж и така ще видим какви са резултатите", допълни Петкова.

Какво коментира министърът по темата за санирането на жилищни сгради прочетете в Actualno.com.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички