Нов инструмент ще стимулира енергийната ефективност


Нов инструмент ще стимулира енергийната ефективност
Снимка: БГНЕС

1737

Агенцията за устойчиво енергийно развитие разработи нов инструмент за стимулиране на енергийната ефективност, предназначен основно за търговците на електроенергия и големите предприятия. Става въпрос за т.нар. "бели сертификати", които доказват спестено количество енергия.

При търговията с тях търговците закупуват сертификат за енергийно спестяване, осъществено от други лица. Сертификатите ще могат да бъдат директно продавани и търгувани на Българската фондова борса. Очаква се един сертификат да има един тон нефтен еквивалент и стойност около 300 лв., обясни Красимир Найденов от Агенцията за устойчиво енергийно развитие пред националното радио.

"Проектът предвижда разработването на финансов механизъм, за стимулиране на изпълнението на мерки за енергийни спестявания, популярен като "бели сертификати". Притежателят на "бели сертификати" е собственик на енергийните спестявания, отговарящ на броя на сертификатите. Търговците периодично представят в агенцията, притежаваните от тях "бели сертификати", които трябва да отговарят на определените им индивидуални цели за енергийни спестявания. Постигнатите спестявания, се определят от фирмите за обследване, а издаването на "бели сертификати" се извършва от агенцията. Спестеното количество се появява на пазара и може да бъде закупено от енергиен потребител, който има нужда от повече енергия", обясни Найденов.

Проектът за стимулиране на енергийната ефективност се изпълнява с финансовата подкрепа на ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика". Неговата стойност е 5,3 млн. лв. и се очаква да приключи до края на юни.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички