Нов ядрен реактор в България - най-рано през 2035 г.


Нов ядрен реактор в България - най-рано през 2035 г.
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3873

Нова ядрена мощност у нас може да заработи най-рано след 20 години. Това става ясно от новия проект на "План за развитие на преносната електрическа мрежа на България за периода 2015-2024 г.".

Документът е разработен от специалистите в Електроенергийния системен оператор" (ЕСО). Общественото обсъждане на 10-годишния план е насрочено за 5 март, а след нанасянето на корекции той ще бъде изпратен за утвърждаване в ДКЕВР. Срокът за изпращането на плана е 30 април, но ние ще го внесем много по-рано, за да има време ДКЕВР да се запознае внимателно с него, обясни Иван Йотов, изпълнителен директор на ЕСО ЕАД, съобщава "Стандарт".

Изграждането на АЕЦ "Белене" беше прекратено с решения на Министерски съвет и Народното събрание в края на март 2012 г.

Неотдавна бившият вътрешен министър Румен Петков заяви, че към проекта за изграждането на "Втора атомна" проявява интерес голям чуждестранен инвеститор, който малко по-късно министърът на енергетиката Теменужка Петкова нарече "кувейтски". Кувейт обаче няма опит в изграждането на ядрени реактори, а и според министър Петкова кувейтското инвестиционно предложение трябва да се проучи внимателно, тъй като не било внесено по установения ред - чрез посолството на страната или чрез Българската агенция за инвестиции.

Що се отнася до проекта с изграждане на 7-ми реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй", положението изглежда различно. Но дори и при най-оптимистичната прогноза поради дългите съгласувателни процедури неговото физическо изграждане може да започне най-рано след 8-10 години, а за самото строителство ще е необходимо поне още толкова време. "Това се подкрепя и от прогнозата на Европейската комисия до 2050 г., в която допълнителна ядрена мощност в България се предвижда едва след 2035 г.", пише в проекта за 10-годишен план за развитие на преносната електрическа мрежа, разработен от ЕСО. "Вариант със 7-ми реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде взет предвид при следващи обновявания на плана", е записано в проекта на плана до 2024 г.

За сметка на това в проектоплана на ЕСО е предвидено през тази и следващата година да се направи реконструкция и модернизация на турбогрупи 9 и 10 в АЕЦ "Козлодуй". Вследствие на това мощността на V и Vт блок ще се увеличи с по 100 МВт, с което общата работна мощност на "Първа атомна" ще нарасне на 2200 МВт.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички