Нов въздушен електропровод ще свързва България и Гърция


Нов въздушен електропровод ще свързва България и Гърция
Снимка: iStock/Guliver

4316

Новата въздушна електропроводна линия 400 кV ще бъде изградена на територията на общините Симеоновград, Хасково, Кърджали, Момчилград и Кирково. Електропроводът ще свързва подстанциите „Марица изток“ (в България) и „Неа Санта“ (в Гърция) и ще бъде обект от национално значение за страната ни. Това беше решено на заседание на министерството днес, предаде БГНЕС.

Решението на Министерски съвет (МС) бе взето след делегиран регламент на Европейската комисия от 18.11.2015 г., с който групата проекти между подстанциите „Марица Изток“ и „Неа Санта“ бе определена за проект от общ европейски интерес. Групата от проекти включва изграждането на четири електропровода за реализацията на приоритетния електроенергиен коридор „Север – Юг“. Важен елемент от него е изграждането на нов междусистемен електропровод 400 kV с дължина 122 км на българска територия и 29 километра на гръцка и капацитет от 1500 MW.

За тяхното изпълнение се въвежда специфичен режим, който включва задължително даване на най-висок приоритет съгласно националното законодателство. От този статут следва, че въпросните обекти могат да разчитат на ускорени процедури по издаване на разрешения, правила за ОВОС и запознаване на обществеността на най-ранен етап от тяхното изпълнение, регулаторни стимули, правила за трансгранично разпределение на разходите и механизми за финансова подкрепа.

Реализацията на проектната група ще повиши нетния капацитет за пренос на двете граници България - Гърция и България - Турция и ще ускори пазарната интеграция. Възложител на проектите на българска територия е „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД.

Изграждането на нов междусистемен електропровод между България и Гърция ще подсили мрежата 400 KV в региона и ще повиши значително възможността за обмен на електроенергия между двете държави. Проектът е включен в Десетгодишния план за развитие на електропреносната мрежа на Република България и Десетгодишния план за развитие на електропреносната система на Европейската мрежа на електроенергийните преносни оператори ENTSO-E.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички