Новият закон за горивата беше отложен, но не е ясно за колко време


Новият закон за горивата беше отложен, но не е ясно за колко време
Снимка: iStock/Guliver

2615

С отлагане от до 6 месеца от влизането в сила на закона на наредбата, с която се създава регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, де факто беше отложен т.нар. закон за горивата, заради който се стигна до изключителни спорове. С тази формулировка всъщност не е ясно за колко точно време се отлага влизането в сила на новия закон за горивата.

Трикът обаче тук е в съюза "до". Лидерът на НФСБ Валери Симеонов посочи, че написано "до" означава, че може да не са точно 6 месеца, а по-малко – и 6 дни, дори 6 часа. Затова той предложи изменение, с което твърдо да се посочи, че става въпрос за 6 месеца отлагане - да стане вместо "до", "след". Двигателят на закона в парламента Емил Димитров-Ревизоро, депутат от същата парламентарна група, а именно "Обединени патриоти", възрази срещу предложението на Симеонов, защото натоварва бранша с допълнителни разходи, защото вече легалните играчи си изкарали банкови гаранции заради предишния вид на закона, който влезе де факто в сила на 28 януари тази година. А депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов възрази, че всъщност така хем за срок от 6 месеца след 28 януари икономическият министър не може да издаде наредбата, хем след този срок може да я издаде когато си поиска – може и през 2029 година. Затова Симеонов се коригира – предложението му стана "да бъде издадена наредба в едномесечен срок, считано след 28 юли", но и това не беше прието.

Междувременно депутатът от БСП Драгомир Стойнев пък поиска да се въведе срок от 2 месеца за влизане в сила и на наредбата, което не беше прието. Чак тогава се стигна до спор какво всъщност представлява този закон, който де факто си е в сила от 28 януари тази година. Депутатът от ДПС Рамадан Аталай пък подчерта изрично, че всички промени по самия закон са нередовни и де факто противоконституционни, защото могат да бъдат правени само със законопроект за изменение на съответния закон, а не както сега - с директни промени на текстове. И за да е пълна комедията, беше подложено на гласуване друго предложение на Стойнев и още двама от неговите колеги от БСП - Георги Гьоков и Иван Иванов, според което се искаше наредбата да влезе в сила от 1 май.

Преди началото на гласуването Емил Димитров-Ревизоро благодари на ДПС за предложението да няма гаранция от 20 000 лева на бензиностанция. След това изрично беше отменена т. 2 в чл. 11 на закона, с която се искаше обезпечение от 20 000 лева за всяка бензиностанция.

При самото гласуване обаче де факто се запази изискването да имаш 20 000 лева, за да търгуваш на дребно с горива – независимо дали като капитал или под формата на имущество. Освен това трябва да имаш капитал от 1 000 000 лева или имущество поне на тази стойност, за да търгуваш с горива на едро. Трябва да обезпечиш с 500 000 лева търговията на едро с нефт и нефтопродукти, както и съхраняването им извън данъчни складове. Нужна е и банкова гаранция от 20 000 лева за компаниите, пълнещи бутилки с втечнени нефтени газове извън данъчните складове и 100 000 лева за дистрибуция на бутилки с втечнени нефтени газове.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички