Омбудсманът внесе жалба срещу поскъпването на газа


Омбудсманът внесе жалба срещу поскъпването на газа
Снимка: БГНЕС

2150

Сдружение „Федерация на потребителите в България“ и Сдружение „Гражданско движение ДНЕС“, подпомогнати от експертите на омбудсмана Мая Манолова, дадоха на съд решението на регулатора за шоковото увеличение цените на природния газ, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

„Считаме решението за незаконосъобразно, поради съществени нарушения и противоречие с Административно процесуалния кодекс и Закона за енергетиката“, пише в жалбата до Административен съд – София.

Освен това жалбоподателите са категорични, че „решението на КЕВР засяга имуществените интереси на гражданите, оказва влияние върху финансовото им състояние като потребители на природен газ, както и върху всички последяващи от това резултати“.

„Решението на КЕВР бе взето изцяло в интерес на енергийните дружества, а не на хората и без провеждане на обществено обсъждане, което е недопустимо, когато става въпрос за прякото отражение върху битието на хиляди домакинства косвено и косвено върху всички граждани. Това е удар върху българския народ, ново бреме, което ще се стовари върху всички нас, тъй като увеличението на природния газ ще повлече след себе си увеличение и на други стоки и услуги – първите са парното, топлото и тока. Най-притеснителното е, че това се направи без достатъчно аргументи“, обясни Мая Манолова съдействието, което институцията на омбудсмана оказа на граждански организации по повод жалбата.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички