ОПЕК плюс Оман и Русия ще решават за понижаване на производството на петрол


ОПЕК плюс Оман и Русия ще решават за понижаване на производството на петрол
Снимка: Getty Images

3600

Шест членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) са готови да участват на извънредна среща със страните извън организацията, посветена на договореното намаляване на производството на петрол. Това беше обявено от министърът на петрола и минната промишленост на Венецуела Еулохио дел Пино по време на посещението му в Техеран.

Сред страните от ОПЕК дали съгласието си за подобни разговори са Ирак, Алжир, Нигерия, Еквадор, Иран и Венецуела, както и Оман и Русия, които са извън организацията, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Идеята е държавите не само да се срещнат, но и да постигнат конкретни резултати”, заяви министърът.

Както се очакваше, посещението на Пино в региона ма Персийския залив - Катар, Саудитска Арабия и Оман цели да постави въпроса за свикване на извънредно заседание за петрола.

Представители на картела обясниха, че дори вътре в ОПЕК няма единно мнение какво да се прави, особено в сегашния момент, когато Иран се върна на пазара и иска бързо да си възстанови изгубения заради санкциите дял.

Цените на петрола тръгнаха рязко нагоре по време на азиатската търговска сесия, а доларът достигна седемседмично дъно на фона на слуховете за евентуално споразумение за намаляване на предлагането, съобщи CNBC.

Американският сорт WTI се покачи с 1,1% до 32,63 долара за барел, а европейският „Брент” нарасна с 0,8% до 35,32 долара за барел.

В същото време доларът отслабна, след като президента на ФЕД в Ню Йорк Уилям Дъдли охлади очакванията за намаляване на темпа на промени в лихвените проценти.

По-слабият долар ще направи по-евтино закупуването на суровия петрол. „Цените на суровия петрол се очаква да останат под натиск в краткосрочен план”, коментират анализаторите. Цените на “черното злато“ намаляха с над 70% от лятото на 2014 г.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички