Организират протест срещу строежа на АЕЦ "Белене", въпросът с ядреното хранилище бил висящ


Организират протест срещу строежа на АЕЦ "Белене", въпросът с ядреното хранилище бил висящ
Снимка: БГНЕС

3436

На 22 май, вторник, от 18:30 часа правим протест пред Министерския съвет – с искане за преустановяване на проекта "Белене" и с искане за оставката на правителството. Това заяви бившият председател на СДС Мартин Димитров, който сега е част от екипа на "Демократична България" и отговаря за икономическото направление.

В момента ползваме 40-45% от производствените мощности на България. Ако АЕЦ "Белене" беше построен т.е. 2000 мегавата мощности, щяхме да ползваме само 30%. Дори спорният доклад на БАН казва, че до 2040 година нямаме нужда от нова мощност. Най-скъпото нещо в живота и икономиката е да построиш нещо, от което нямаш нужда, заяви Димитров.

Същевременно бившият вътрешен министър Румен Петков, който е известен като дясна ръка на бившия президент Георги Първанов, внуши, че проектът "Белене" бил много забавян, защото и други държави – Унгария, Турция, почнали да правят мощности. Ако и Сергей Станишев, и Бойко Борисов не бяха бавили този проект, сега щяхме да имаме пред пуск нова ядрена мощност, обясни Петков. Той добави и, че Мартин Димитров поканил през БНТ "100-те протестиращи" и добави, че не е съгласен, че няма да има пазар и че не бива "Демократична България" да се притеснява за бъдещите инвеститори.

През 2004 година се твърдеше, че ако я няма "Белене", ще има режим на тока. 2011 година дойде и имаше ли режим на ток, попита Димитров. До последната стотинка всички разходи по "Белене" (бел. ред. - 3 млрд. лева) ги плаща българският данъкоплатец. Не е честно и да не е решен въпросът с хранилището – примерно, г-н Петков, Плевен ще го приеме ли? Този въпрос трябва да се реши, преди да се говори за ядрената централа, подчерта Димитров.

Петков счете въпроса за хранилището "за висящ", като обяви, че отработеното ядрено гориво се праща в Русия. Димитров моментално го опроверга и отвърна, че ядреното гориво се съхранява в България – заради влизането ни в ЕС и специална европейска директива, че такова гориво не може да се връща в трети страни. И сега имаме хранилище и процедури, продължи Петков, който пропусна да каже, че става въпрос за хранилище за "Козлодуй". България не е решила системно въпроса с хранилищата, имаме само временни (бел. ред. - съществува т.нар. мокро хранилище в "Козлодуй", където временно се съхраняват отпадъци), заяви Димитров, с което вече Петков се съгласи. Бившият лидер на СДС поиска ГЕРБ, БСП, АБВ да решат първо въпроса коя община ще приеме хранилище за "Белене". Той наблегна изрично и на доклада на БАН и записаното там, че до 2040 година нямаме нужда от нови мощности и ще можем да изнасяме.

Същевременно Димитров заяви и, че световните тенденции са 80% нови технологии, 20% ядрени мощности. ВЕИ обаче не са базова мощност, поне за България. А Петков обвини "Демократична България", че е заинтересована да лъже. Смятам, че "Белене" няма да има, но ще бъде отворена вратата за нови консултантски договори, заключи Димитров, докато Петков изрази надежда за конструктивен дебат в парламента.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички