От "Булброкърс" определиха твърденията на прокуратурата като "абсурдни"


От "Булброкърс" определиха твърденията на прокуратурата като "абсурдни"
Снимка: БГНЕС

2667

Абсурдни и нямащи нищо общо с истината - така от "Булброкърс" ЕАД определиха твърденията на прокуратурата, че дружеството е консултирало едновременно и държавата, и ЕВН АГ Австрия по сделката с миноритарния дял на "ЕВН България Електроразпределение". В нито един етап на тази сделка дружеството не е предоставяло консултантски услуги или инвестиционен съвет на австрийската компания, подчертават от "Булброкърс".

Дружеството казва и, че е категорично невярно, че е определило каква да е цената на акциите от миноритарния дял на "ЕВН България Електроразпределение". "Оценката е изготвена от независим лицензиран оценител по методология определена от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), както повелява закона и договора на инвестиционния посредник. "Булброкърс" ЕАД е изпълнявал инструкциите на АПСК, препоръчал е минимална цена на акция, под която не съветва да се продават дялове, което е прието от Агенцията", казаха от "Булброкърс" за Actualno.com.

Според "Булброкърс" е "меко казано некоректно" да се правят сравнения на цените на мажоритарен и миноритарен дял. Припомняме, че според обяснението на прокуратурата от вчера (3 януари) през 2004 година ЕВН АГ Австрия е придобил 67% от капитала на дружеството при цена на една акция 1412,375 евро. Средната цена при аукциона през 2011 година за миноритарния дял пък била 1632,56 лева. 2011 година беше една от годините на криза, но "заявките за покупка надхвърлиха със 130% предлаганите акции, постигнатата цена беше с 1/3 над минималната допустима цена одобрена от АПСК, а получената сума беше почти 100 млн. лева", уточняват от "Булброкърс".

"Приватизацията на миноритарния пакет акции на "ЕВН България Електроразпределение" по метода "смесен закрит аукцион" е една от трите абсолютно идентични процедури за продажбата на миноритарните пакети в електроразпределителните дружества. Напълно необяснимо е как само една от тях, пет години след успешното ѝ приключване, може да представлява проблем за прокуратурата, а другите две еднотипни сделки не са", коментират още от "Булброкърс".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички