От доклада на БАН за "Белене" ще бъде публикувано само резюме


От доклада на БАН за "Белене" ще бъде публикувано само резюме
Снимка: БГНЕС

4537

Докладът на БАН за бъдещето на АЕЦ "Белене" няма да бъде публикуван официално в цялост, а само в резюме. Това поясни енергийният министър Теменужка Петкова. Докладът е собственост на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и всички учени, участвали в изготвянето му, са подписали декларации за конфиденциалност.

България, ако не продължи с изграждането на ядрени централи, ще остане на тъмно след 2030 година, заяви бившият директор на АЕЦ "Белене" Иван Генов.

Той попита как така докладът е изготвен със заложена стойност от 125 лв. на мегаватчас произведени в АЕЦ "Козлодуй" след само 7-8 години, като сега цената е 48-50 лева. Генов попита и кой е дал данни за хранилище за ядрени отпадъци на стойност 3 млрд. евро, които да се делят между "Козлодуй" и "Белене". За мен тези 3 млрд. евро са взети само да натоварят проекта.

Ръководителят на изследването за бъдещето на "Белене" проф. Александър Тасев обаче отвърна, че никой не може да е чел доклада и че няма никакви 3 млрд. евро за хранилище за ядрени отпадъци. В този ред на мисли, Петко Ковачев от Института за зелена политика попита дали докладът и данните в него ще бъдат предоставени за независима оценка. Проф. Тасев отговори, че имало хора от БАН, работили по изчисленията, които смятат, че американските централи трябва да продължат да работят след 2050 година. А енергийният министър Теменужка Петкова каза, че ще има публично публикувано резюме на доклада, но не и пълният доклад.

Същевременно Петкова напомни, че парламентът може да разреши бъдещ строеж на АЕЦ "Белене".

Енергийният експерт Иван Хиновски пък заяви, че от гледна точка "практика" и процедури "Белене" може да започне да се строи най-рано през 2025 година и то ако действаме веднага. Проектът "Белене" вече е нотифициран пред Европейската комисия, отвърна Петкова, казвайки, че "голямата работа" в тази насока е свършена.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички