"Овергаз" плаща газа през "Булгаргаз" до края на месеца


"Овергаз" плаща газа през "Булгаргаз" до края на месеца
Снимка:

3229

Газовата компания "Овергаз" трябва да заплати количествата синьо гориво, които ще закупи чрез "Булгаргаз", в рамките на януари. За това са се договорили двете дружества, съобщиха пред БНР от "Булгаргаз".

Когато доставките се заплащат в рамките на същия месец, не се изисква банкова гаранция. Финансовият документ е необходим, ако плащанията ще се извършват след месеца на доставка.

Същевременно от "Овергаз" заявиха че първата фактура за доставения газ е пристигнала и до дни се очаква да се разплатят.

От началото на годината руската компания "Газпром експорт" спря да доставя газ на "Овергаз". За да не останат клиентите им без гориво, "Овергаз" започна да го купува чрез "Булгаргаз".

Припомняме, че на 30 декември се появи информацията, че в транспортиращото дружество "Булгартрансгаз" е пристигнало копие на писмо от руската компания "Газпром експорт", според което "Булгартрансгаз" няма задължението да придвижва никакви обеми за "Овергаз" от първи януари. Изненадващо писмо от "Газпром Експорт" предизвика спешно заседание на премиера Бойко Борисов с енергийните шефове. В писмото до българо-руското дружество "Овергаз" се казва, че от 1 януари се предвижда нула количество газ за всички битови потребители в България. Все пак от 1 януари "Булгаргаз" започна да подава природен газ към клиентите на "Овергаз", след като вечерта предния ден беше подписан договор между частната компания и "Булгаргаз" за доставки на синьо гориво за този месец. Това стана, след като "Овергаз" изпрати писмо до обществения доставчик, че предвид извънредната ситуация се нуждае от помощ, за да не останат 200 хиляди българи на студено през първия месец на годината.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички