Павлов: Възстановиха се резервите на електроенергийната система


Павлов: Възстановиха се резервите на електроенергийната система
Снимка: БГНЕС

1783

Товарите спаднаха и в момента имаме излишък на електроенергия. Това заяви на пресконференция служебният министър на енергетиката Николай Павлов, предаде БГНЕС.

„За този месец, благодарение на по-топлия месец, се възстановиха резервите на електроенергийната система и възстановихме износа. Вече се търгува свободно. Товарите спаднаха и в момента имаме излишък на електроенергия”, подчерта енергийният служебен министър.

„По отношение на газовия сектор, там няма никакви проблеми. „Доставките на природен газ се осъществяват спрямо заявките на клиентите. „Булгаргаз и Булгартрансгаз са финансово стабилни. Предприехме някои мерки по отношение на събираемостта, както в министерството, така и в дружествата. Ефектът е около 60 млн. лв. приблизително. В тях включвам просрочените задължения от ТЕЦ-ове, които бяха събрани”, обясни Павлов.

„Обърнах специално внимание и на събираемостта от концесионери. В резултат, на което има доста събираемост за предходни периоди, когато не са си плащали концесионните такси. С всяко едно дружество разглеждаме финансовите отчети, оптимизираме паричните потоци и резултатът през първото полугодие ще бъде доста добър, предполагам”, обясни енергийният служебен министър.

Като друга задача, Павлов постави е изграждането на интерконектора България-Гърция, който определи като проект със стратегическо значение за страната ни. Там не искам да има забавяне нито ден, каза той. „Целта е от 1 януари 2018 г. да започне строежът и се очаква газта да потече през втората половина на 2020 г.”, обясни служебният министър. Според него изграждането на интерконектора Сърбия-България също е от ключово значение. Смятам да предприема стъпки за по-интензивна работа по реализацията му, каза Павлов.

Той обясни, че в момента се преглежда детайлно всяко едно дружество дали има дефицит на управление или фактор за манипулиране на цена. „От всички колеги съм изискал да дадат препоръки и анализ какво трябва да се промени както в правилата за търговия, балансиране, които да се дискутират с КЕВР”, посочи още Николай Павлов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички