Петкова: 85% от газа, преминаващ през България, е за Турция


Петкова: 85% от газа, преминаващ през България, е за Турция
Снимка:

8681

Компресорна станция „Странджа” е много специална. Може би е най-важната за нас, защото 85% от транзита от природен газ, преминаващ през България, е предназначен за Турция. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на откриването на компресорна станция "Странджа".

По думите ѝ за да има диверсификация на газовите източници, на първо място е необходима подходяща инфраструктура. След като страната ни се свърже със съседките си чрез интерконектори, няма да има пречки тя да се превърне в център за разпределение на синьо гориво.

„България е естествен хъб, през който минават трасетата на природен газ, както от Изток, така и от Юг. 80% от компресорните станции в региона се намират на територията на България”, отбеляза енергийният министър. Тя появсни, че ще се разчита и на местен добив, като даде пример с Румъния, където 90% от нуждите на страната се задоволят от местен добив.

На откриването на станция "Странджа" присъства и премиерът Бойко Борисов. "Оттук минават 14 млрд. куб. метра газ за Истанбул. 70 млн. лв. виждате тук”, заяви той, цитиран от "Фокус".

Борисов съобщи, че на 19 април в Бургас ще пристигне за сглобяване платформа за проучване и добив на газ в блок „Хан Аспарух”, а догодина ще бъдат открити още 4 компресорни станции.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички