Петкова: БАН ще анализира възможността да реализираме "Белене" на пазарен принцип


Петкова: БАН ще анализира възможността да реализираме "Белене" на пазарен принцип
Снимка: БГНЕС

2111

БАН ще изготви анализ за възможността проектът АЕЦ "Белене" да бъде реализиран на пазарен принцип. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, предаде "Фокус".

"Министерски съвет прие решение, свързано с необходимостта от приемане на действия за рационалното използване на инфраструктурата и площадката на проекта АЕЦ "Белене" и оборудването с дълъг цикъл на производство, което НЕК миналата седмица плати на "Атомстойекспорт". Тоест НЕК е собственик на това оборудване, налице е и такава площадка с необходимата инфраструктура, налице са и всички лицензи за реализацията на този проект. Смятаме, че трябва да бъдат предприети действия с цел рационалното им използване оттук нататък", обясни Петкова.

По думите ѝ в своето решение днес Министерски съвет е приел и възложил на министъра на енергетиката в срок до 3 месеца да организира възлагането и извършването на технико-икономически и правен анализ, свързан с разглеждане на възможността за реализация на един такъв проект, но изцяло на пазарен принцип, без пряко или косвено участие на държавата, без държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

"Наред с това МС изрично настояване да бъде разгледан вариантът, в който активите и пасивите в НЕК, които са свързани с този проект да бъдат обособени в отделно търговско дружество, което да бъде приватизирано в последствие или да бъде стартирана такава процедура, в рамките на публична и прозрачна процедура, така както предвижда Законът за приватизация и следприватизационен контрол", допълни тя. "Считаме, че с такова решение се защитават в максимална степен и публичният финансов интерес, тъй като НЕК получи възмездна финансова помощ от бюджета, за да може да плати своето задължение, съгласно решението на Международния търговски арбитраж и ако една такава сделка бъде реализирана успешно това означава, че НЕК ще генерира приход, който ще позволи да върне в максимални кратки срокове тази възмездна финансова помощ", поясни Теменужка Петкова.

"Нещо повече, както наскоро стана ясно, на среща при премиера Борисов с новоизбраният председател на БАН, имахме възможност да обсъдим потенциалните възможности за сътрудничество между Министерство на енергетиката и БАН, което да бъде свързано именно с разработването на стратегия в областта на енергетиката и проекта АЕЦ "Белене", като една от най-важните и стоящи на дневен ред задачи", обясни тя и допълни, че трябва да бъде анализирана именно тази възможност за развитие на проекта в тези рамки, именно с научния потенциал и възможностите на БАН.

"Вчера имахме среща в Министерство на енергетиката с председателя на БАН, така че подобен анализ ще бъде възложен от Българския енергиен холдинг, който е и принципал на НЕК, на БАН, така че да имаме наистина един научно обоснован анализ, едно решение, каквото и да бъде то, да бъде взето на базата на научно обоснован анализ, решение", коментира още енергийният министър в оставка.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички